Az Ön parkettása Pécsett és környékén!

             0670/2150-154

Gyors, olcsó, megbízható, korrekt, Pécsett és országszerte elérhető, számlaképes, referenciákkal rendelkező!

 Tudástár - Gyakran Ismételt Kérdések

 

Tudástár: Gyakran Ismételt Kérdések - és a válaszok...

 

A melegburkolás során használt anyagok lágyabbak, többféleképpen is bedolgozhatóak, beltéri burkolásnál használjuk őket. Ilyen pl. pvc, linóleum, parafa, fa – parketta, laminált, szőnyeg, A kivitelezés a klasszikustól (intarzia parketta, táblás, csaphornyos, szalag, hajópadló) a legkorszerűbb padlók kivitelezéséig terjed. A munkához tartozik a felmérés, árajánlat készítés után a megfelelő felület képzése aljzatkiegyenlítővel (nem betonozás, de betonnedvességet tudunk mérni), a választott anyag lerakása, ragasztása, illetve szükség esetén felületkezelése (csiszolás, lakkozás, olajozás), parketta javítás, átrakás, kiegészítő elemek felrakása pl. szegőléc, pvc padló összehegesztése.

Melegburkolat?

 

Sokan megkérdezték már, hogy Tőlem, hogy pontosan mit is csinál a melegburkoló, mit takar a melegburkolás szó. Azt mondhatnánk, hogy ha rálép egy felületre, és az nem hideg, akkor hozzám tartozik. De persze ez nem fedi le teljesen a valóságot.

Vállalok:

 •     Aljzatkiegyenlítést
 •     Pvc fektetés
 •     Modul-pvc lerakása
 •     Szőnyegpadló fektetése
 •     Modulszőnyeg lerakása
 •     Parketta lerakását - ragasztott vagy párnafás vakpadlós kivitelben
 •     Parketta csiszolást
 •     Parketta Lakkozást
 •     Parketta Olajozást
 •     Laminált padló fektetést - népszerű megoldás gyorsan
 •     Beton, és fa nedvességmérést
 •     Egzotikus fapadlók, parketták lerakását
 •     Svédpadló lerakást
 •    Kültéri és beltéri burkolás
 •     Bambusz parketta lerakást
 •     Mozaik parketta lerakást
 •     Ipari parketta lerakást
 •     Szalagparketta fektetést
 •     Tornatermek burkolása, felületkezelése -
 •     Tornatermek pályafestése - vállalkozó bevonásával
 •     Iskolákban tantermek csiszolása, felületkezelése
 •     Iskolák laminált padlózása, pvc/sportpvc lerakása
 •     Irodák, üzlethelyiségek burkolása, padlók felújítása
 •     Melegburkolati szaktanácsadás
 •     Hajópadló fektetés
 •     Parketta javítás
 •     Parketta átrakás
 •    Melegburkoláshoz kapcsolódó Szegélyezés
 •    Padlóhoz kapcsolódó Hegesztés

 

A mai felgyorsult, 21 században, már nem ütközik nehézségbe, hogy egy-egy cégről, vállalkozásról információkat gyűjtsünk be. Elég, ha beütjük az internetes keresőbe egy rá jellemző adatot, és már több találattal lettünk gazdagabbak. Megtudhatjuk az elérhetőségét, a referenciákat, hogy milyen árakon dolgozik, és hogy egyáltalán a mi körzetünkben tevékenykedik-e. Ezután a legjobb, ha telefonon konzultálunk egy vagy akár több szakemberrel is, hiszen akkor derül ki pontosan, hogy elérhető-e, vagy vállalja-e a munkát, illetve a felmerülő kérdéseinkre rögtön tud választ adni, erre is jobb, ha előre felkészülünk, illetve biztos lesz neki is jó pár kérdése (hány m2, hol van helyileg, milyen az aljzat, mit várunk a munkavégzés során el…)

A végső döntéshez aztán több tényezőt vegyünk figyelembe:

- mennyire mobil, elérhető az illető

- referenciái, NAV – listán szerepel-e, Van-e cégjegyzék-száma, tagja-e a Kamarának

- árak, bár itt jó tudni, hogy nem a végösszeget hasonlítsa össze, hanem a benne foglaltakat (persze, van egy keretünk)

- tudjunk kérni részletes árajánlatot: anyagok, munkadíj, kiszállási díj, hulladék kezelése

- fontos, hogy mennyi ideig fog tartani a munka

- garancia

 

Gyakran felmerülő kérdések, előszőr röviden, majd bővebben kifejtve:

Mit tartalmaz az árajánlat?

Nos ez elég megosztó. Parketta csiszolásnál lakkozásnál tartalmazza a kiszállást, a csiszolást, a keletkezett csiszolópor elszállítását, alapozást-hézagolást, lakkozást - esetleges közbenső csiszolással. Ha javítás is van, akkor az külön tétel. Mivel a szegőléc cseréje is opcionális, ezért az is külön tétel ami általában az anyagdíjat tartalmazza, a felrakás "ajándék". Ha kellenek küszöbsinek, esetleg burkolatváltók az is külön tétel, azok felrakása is általában "ajándék". Ha javítani is kell a parkettát, akkor a felhasznált parkettát, a ragasztót, a munkadíjat számoljuk fel. Ha nem Pécs és vonzáskörzetében történik a munkavégzés, akkor kiszállási díjat is számolunk, természetesen akár külföldön is vállalunk munkát!

Tehát összefoglalva az árajánlat a szükséges anyagokat (itt elsősorban a kiegészítő anyagokra kell gondolni, hiszen a legjobb, ha a parkettát, lamináltat, műanyagpadlót a tulajd válassza ki, hogy milyen minőséget, milyen színt, milyen árkategóriát szeretne), a ragasztó, lakk, szegélyléc megválasztásánál természetesen a hozzá illőt visszuk. Ezeknél azért nem is javasoljuk, hogy a tulajdonos vegye meg az anyagokat, mert megmaradt anyagot nem veszünk át, viszont ha kell még egy kevés hozzá, azt az otthoni készletből akár rögtön pótolni is tudjuk. És tartalmazza még a munkadíjat is.

Festés előtt vagy után csiszoltassuk a parkettát?

Ha szerencsénk van, és időben "észbe kapunk", akkor a festővel és a melegburkolóval is egyeztetni tudunk, hogy mi legyen a műveleti sorrend. Tapasztalatom, hogy a legszerencsésebb, amikor a festő kezdi a munkát, viszont az oldalfalnál elhagyja az utolsó réteget és felszedi a szegőlécet (már ha cserélni akarjuk, de tudni való, hogy a szegélylécet nem lehet csiszolni, sem normálisan megtisztítani, így vagy cseréljük, vagy a régi marad, csak el fog ütni a felújított parkettától). Ekkor jövünk mi, készre csiszoljuk, lakkozzuk/olajozzuk a felületet, felkerül az új szegélyléc. Aztán jöhet újra festő és befejezheti a festést, a fal és a szegőléc között pedig ki tudja pasztázni a hézagot.

Laminált fektetésnél szinte mindegy, bár előfordulhat ott is a fal sérülése a lerakás során.

 

Kész a lakkozás/olajozás, mikor mehetünk rá?

 

A lakkoknak különböző idejű a száradása, és persze függ, hogy hány réteget kértünk rá. Több időpontot kell figyelembe vennünk. Első, hogy mikor léphetünk rá: ez általában másnap. Mikor pakolhatunk? Általában 3-4 napot szoktunk javasolni. A gyárak általában 10-14 nap teljes kikeményedést emlegetnek. Persze itt is érdemes a garancia miatt is betartani a gyár által ajánlott időt. Szőgenyet minél később tegyünk rá, és a felmosással (amit lehelettszáraz anyaggal végezzünk, mert bizony a víz árt a fának) is várjunk minél hosszabb időt....

 

Csiszolható, javítható még a parkettám?

 

Nos ez attól függ, hogy milyen típusú (hagyományos, szalag, hajópadló), mert különböző vastagságúak, és egy-egy csiszolásnál átlagosan 1-1,5 mm kerül csiszolásra. Talán lényegesebb kérdés, hogy érdemes-e csiszolni? Ha rohadásokat tapasztalunk, esetleg nyikorog, vagy dohos szagot áraszt, akkor mindenképpen a probléma okát kell orvosolni előszőr. Sok esetben javítható a parketta, bár figyelembe kell venni, hogy a gyárak szeretnek válatoztatni a méreteken, így nem biztos, hogy találunk ugyan olyant a kereskedelmi kínálatban.

Csiszolásnál, pontosabban a lakkozásnál hétzagolással  (tornatermek kivételével) az apróbb rések eltüntethetőek.

 

Miért kell a fát (parkettát)  kezelni?

 

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem nagyon tetszik a fa, amikor frissen van lerakva (nem előre lakkozott), vagy csiszolva. Szép világos színt kap (természetesen amelyik eredetileg is világos volt), és a tisztaság, az egyszerűség képét mutatja. Még sem hagyhatjuk így, ezért kezelni kell lakkal, olajjal. De miért nem maradhat így?

Nos, a felületkezeléssel javítjuk a fa tartósságát, állagmegóvását, megvédhetjük a mechanikai sérülésektől, ellenállóvá tesszük a bogarakkal szemben, kiemeli a fa természetes szépségét. Természetesen, bár valamennyire bekerülnek a felületkezelő anyagok a fa belsejébe, azt csak felülről védik, így az alulról jövő nedvesség, szú ellen nem. Fontos azt is megjegyezni, hogy a kezelt fát könnyebb tisztítani, higiénikusabb. A felvitt lakk lehet több rétegű, ez a kopásállóságot határozza meg, függően az igénybevételtől.

Olaj vagy lakk kerüljön rá?

 

Nos ez is egy gyakori kérdés, és ebben az esetben nem is az ár szokott dönteni. Fontos tudni, hogy még az olajozással egy természetes fa felületet kapunk, hiszen az olaj a fa rostjaiba beívódik. Ezzel az a felelősség is jár, hogy bizony akár évente karbantartást igényel, ami ugyan nem túl bonyolúlt, saját magunk is kivitelezhetjük, de bizony egy ápolóval át kell törölni az egész felületet. A tiszítása is kicsit nehezebb talán, és nem lehet a réseket tömíteni, hiszen nincs ami a későbbiekben odatartaná a mozgás során.

Lakkozott felület lehet matt - selyem - fényes. Megoszlanak a vélemények, bár még mindig tartja magát az az irány, hogy azt hisszük amit látunk, és bizony a szemünk a fényes felületet "kívánja", valahogy még mindig ahhoz vagyunk szokva. Így előfordult, hogy egy matt vagy selyem felületnél később az a kritika ért, hogy mintha nem is lenne "rendesen" megfelelő rétegben kezelve....Még szerencse, hogy a tulaj végéig ott volt, látta, hogy mennyiszer hordtuk fel a lakkot, de valahogy még a szemének sem hitt....

 

Burkolat friss betonra? Mire figyeljünk?!

                                      

Sokszor előfordul, hogy akár egy új építésű ingatlannál, de akár egy felújítás során nem csak a burkolatot kell kicserélni, de bizony friss aljzatbeton is kerül a lakásba. Ilyenkor jobb esetben még hetek telnek el, mire a padlóburkolásra kerül sor, de bizony van, amikor a tulaj már költözne, és gyorsan-gyorsan kellene valami burkolat. Sajnos a sietség kárunkra lehet, hiszen a betonnal sok vizet hordunk be a lakásba, aminek el kell párolognia. Nem elég, ha a teteje száraznak tűnik, bizony az alsó rétegekben hetekig ott a víz. A szakma ajánlása, hogy a beton vastagságának megfelelően hetente 1 cm az átlag száradás. Persze attól is függ, hogy éppen tél vagy nyár van, mennyire tudunk szellőztetni vagy van-e már fűtés a lakásban. A legbiztosabb eredményt a betonnedvesség-mérővel kapjuk, amivel cégünk is rendelkezik. Ami törvényszerű, hogyha nem várjuk ki a teljes száradást, és ráburkolunk, a víz akkor is el fog távozni – mert mindig megtalálja az útját. Ha nem a padló felé, akkor a fal fog felvizesedni, észre fogjuk venni, hogy penészesedik a szegőléc, a lakásba belépve érezzük a jellegzetes szagot.

Hogyan döntsem el, mi lenne a legalkalmasabb burkolat Nálam? És ha padlófűtés van?

A megfelelő burkolat kiválasztása sok mindentől függ.

- Fontos a helység igénybevétele: hálószoba? - nappali? - előszoba? - vagy egy iroda?,

- Van -e padlófűtés?

- Milyen megterhelésnek lenne kitéve a burkolat?

- Mennyi pénzt szán rá?

- Mennyi ideig szeretné használni?

- Mennyi időt tud a burkolat kezelésére szánni?

 

Fontos lehet, hogy ha belépünk valahová, nézzük meg ott milyen a burkolat, esetleg kérjük ki az ott élők véleményét, mit ajánlanak, és persze ha már ott járunk, akkor lehet, hogy egy-két tapasztalattal is szolgálnak a mesteremberről, és ismerjük a jól ismert mondatot: Ha most csináltatnám, akkor.... Ráadásul az interneten is lehet ma már nézelődni, tapasztalatokat gyűjteni....

 

Parketta padlófűtésre

A fa parketták hővezető képessége alacsony, a meleget kevésbé tudják olyan jól átengedni. A parketta hő leadása a kőhöz mérten 80%-os.

14 mm-nél vastagabb parketta nem rakható padlófűtésre. A lágy-lombos (éger, cseresznye, nyír) és fenyő alapanyagú parketták felhasználását mindenképpen érdemes elkerülni padlófűtés esetén. Padlófűtés esetén nagyon fontos,  a parketta nedvességtartalma.  7-8%-nál magasabb nedvességtartalmú parketta a padlófűtésre rakva szét fog válni. A 50%-os páratartalom alá eső helyiségben a parketta ki fog száradni.

 

Mindenképpen gondolja ezeket végig, mielőtt burkolatot választ! Nyugodtan kérje segítségemet is!

Mit kell tudnom a hagyományos parkettáról? Ápolás, karbantartás, garancia...

 

A parketta szerkezete: Teljes keresztmetszetében tömör bükkfa alapanyagú padlóburkolat, utólagos felületkezeléssel. Az elemek egymáshoz csappal és horonnyal illeszkednek.

A parketta jellemzői: természetes, meleg, hosszú élettartamú, felújítható.

 

Tisztítás és ápolás


A parketta is, mint minden padló, használat során természetes mértékben kopik, ezért rendszeres tisztítást és ápolást igényel. Az asztalok és székek lábára ragasszon megfelelő méretű filc alátétet. Érdes, nehéz tárgyak alá helyezzen filc vagy gyapjú alátétet. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipő nyomot hagyhat rajta!


Figyelem! A víz a parketta fő ellensége, hiszen víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz. Tisztításhoz használjon porszívót vagy partvist, majd enyhén nedves, puha kendőt. Vigyázzunk arra, hogy a felület ne érintkezzen vízzel vagy vegyszerekkel, ha mégis, ügyeljünk arra, hogy az minél rövidebb idő alatt eltávolítsuk. Javasoljuk a szaküzletekben kapható lakkozott parketták gondozására gyártott ápolószerek használatát, melyek használatával a parketta megőrzi eredeti ragyogását. Ezek használata esetén ügyeljünk arra, hogy a kívánt eredmény csak akkor érhető el, ha azt a gyártó által előírt módon alkalmazzuk. Használatuk meghosszabbítja a lakk élettartamát.  Ha évek múltán úgy ítéli meg, hogy a lakk a nagyobb igénybevételű helyeken kissé megkopott, finom csiszolópapírral csiszolja át, portalanítsa és tegyen rá egy újabb lakkréteget. Fontos, hogy ne várja meg amíg a lakk teljesen átkopik, mert a fa gyorsabban kopik és elkerülhetetlenné válik egy teljes gépi csiszolás. A fentiek betartásával parkettája évtizedeken át szolgálhatja Ön és utódai kényelmét.

 

Garancia

 

A termék tömör fából készül, az adott fafajra jellemző struktúra és színtónus különbségek nem képezhetik reklamáció tárgyát.


Ezúton is, ismét, szeretnénk felhívni a felhasználók figyelmét a parkettázott helyiségek nedvességtartalmának a fontosságára.


A parkettagyártók a termékek nedvességtartalmát 9 ± 2 % nedvességtartalomra állítják be. Ez azt jelenti, hogy átlagos 20-22 C°  fokon ha a levegő relatív páratartalma 40-60 % között marad a faanyag méretváltozása minimális lesz, melyet a fektetéskor kialakított dilatációs hézag felvesz.

A két szélső érték amire tulajdonképpen a parketta fel van készítve:
- télen 20-22 C° átlagos hőmérséklet 40%-os relatív páratartalom. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 7%-ra csökkenhet.
- nyáron 27-28C° átlagos hőmérséklet 60%-os relatív páratartalom. A padló felületi hőmérséklete ne haladja meg a26 C°. - 27 C°. Ekkor a faanyagok nedvességtartalma legfeljebb 11%-ra nőhet.


A téli éjszakákon a kinti levegő nedvességtartalma a hideg felületeken kicsapódik pl. dér formájában így annak abszolút nedvességtartalma csökken. A téli szellőztetések alkalmával ez a hideg, alacsony nedvességtartalmú levegő bekerül a fűtött lakásba, felmelegszik és alacsony relatív páratartalmú közeget alakít ki. A relatív páratartalom mértéke gyakran 30% alá csökken.

 

A száraz levegő egészségtelen, hiszen az ember nyálkahártyái ilyen közegben hamar kiszáradhatnak, megrepedezhetnek utat nyitva a kórokozóknak. De rosszul tűrik a hosszan tartó száraz levegőt a fából készült berendezési tárgyak, így a parketta is. A székek "megrecsegősödnek", a parketta felületén repedések nyílhatnak stb.. Néhány fafaj különösen érzékeny a helység nedvességváltozásra, de szélesebb elemekből készült padlózat ( svédpadló) sem kedveli azt. Mindezek miatt különösen fontos a téli időszakban az épületekben a megfelelő párásítás, mert az egészségünk mellett így a fából készült berendezéseinket is óvjuk. A párásításra megfelel a fűtőtestre tett párologtató is de számos párásító kapható a kereskedelemben is.

Míg télen tehát a párásítás, addig nyáron éppen az ellenkezőjére, párátlanításra lehet szükség tartósan esős időszakban. Különösen fontos ez a nagyobb méretű svédpadlóknál, ahol az egyes elemek méretváltozása (dagadása) milliméteres nagyságrendű is lehet. Extrém esetben a padló fel is válhat.

 

A természetes fából készült parketták érzékenyen reagálnak a levegő relatív páratartalmára. Központi fűtés esetén javasoljuk egy párásító vagy klímaberendezés beállítását a parkettaelemek összeszáradásának és a repedések megelőzésének érdekében. Fontos, hogy az átlagos hőmérséklet 20 C és a 45 - 55 % relatív páratartalom folyamatosan biztosítva legyen.

...tehát páratartalomra ügyelni!  Optimális relatív páratartalom: 40-60% között van.

 

Mivel a fa alapanyagok szerkezeti tulajdonságai eltérőek (nincs két egyforma fa), ezért a fa hibái, színárnyalatai, struktúrája, mintázata és rajzolata egyedi meghatározással nem jellemezhetőek. A természetes padló soha nem fog olyan egységes képet sugározni, mint a laminált, lamella, műanyagpadló.

Az ilyen jellegű problémából  adódó kifogások, észrevételek miatt reklamációt nem tudunk elfogadni!

Felhívjuk figyelmüket, hogy természetes fény hatására a faanyag színe sötétebb árnyalatú lesz.

 

Felszedhető-e a parketta, és újra lerakható? Költséghatékony megoldás felújításnál, de mire is kell figyelni?

 

Mielőtt nekiesünk felszedni a parkettát, érdeklődjünk szakembernél, hogy egyáltalán utána lesz-e esély a visszarakásra – ez annak a függvénye is, hogy hányszor volt csiszolva már, milyen a felülete (az évek folyamán bizony vetemedhet), milyen lerakási módon van most a szobában (ragasztva, szögelve, bitumenbe, stb).

 

 • ha úgy döntöttünk, hogy a felszedést magunk intézzük, és nem kérünk szakember segítségét, akkor is jó, ha olyannal konzultálunk, aki utána dolgozni fog vele (pl. visszarakja), hogy tudjuk, ő hogy szereti, neki hogy könnyebb.
 • A legegyszerűbb, ha megfelelően, a felszedésnek a sorrendjében kötegeljük és sorszámozzuk a parkettát, különben akár dupla, sőt sokszor dupla idővel is számolhatunk lerakáskor, ami megnövelheti a szükséges időt, és a szükségtelen pénzkidobást.
 • Persze a legegyszerűbb, ha rögtön a parkettásra bízod magad (igen a parkettásra gondolok, nem a festőre – akik mindenhez értenek (bocsi festők), és megkíméled magad egy agybajtól, és ha sérült elemmel találkozik, akkor még a javítást is meg tudja oldani:)

 

Miből adódik az árkülönbség a szakemberek között? Kit válasszak?

Amennyiben úgy dönt, hogy melegburkolatot választ érdemes végiggondolni, és tájékozódni, hogy milyen kapcsolódó kiadások jöhetnek még szóba, gondolok itt a segédanyagokra (alapozó, ragasztó), szegélyléc, és természetesen a munkadíjra. Manapság már nem nagy kihívás szakembert találni - és a szakember alatt nem a festőt, hidegburkolót, üvegest és ablakost és az egyéb "mindenhez értek -számlát nem adok, de olcsón dolgozok" egyéb szakipari ágakban jeleskedő szakemberekre gondolok - hanem a valóban iskolában tanilt, papírt kapott, több éves szakmai múlttal rendelkező, referenciákkal bizonyítható, számlaképes és elérhető szakembert kell megtalálni. Hiszen sok pénzt fog belefektetni, és évekig - évtizedekig együtt fog élni a burkolattal. És ha már megtalálta az Ön által érdemesnek vélt szakembert, akkor tájékozódjon: pontosan mi szerepel a kialkudott árban: ki hozza a szükséges anyagokat, teljes rendszer fog - e felépülni, vagy az itt-ott megmaradt anyagokat építi-e be, az árajánlat pontosan mire vonatkozik : 1 alap, 3-szori lakkozás, olajozás? Vagy kevesebb? És kell-e külön kiszállási díjat fizetni? Mennyi idő alatt lesz komplett kész, és mikor használhatom 100%-ban? Nettó vagy Bruttó az összeg amiről beszéltünk....

Parkettázás melegburkolóval:

Bár többet fizet érte, de megéri, hogy a végeredmény olyan lesz, amilyent megálmodott, biztos, hogy rendelkezik már tapasztalatokkal a szakember, megfelelő gépparkja van, és máskor is elérhető....ne feledje: a tudást is meg kell vásárolni.

Parkettázás ezermesterrel:

Nem drága, de nem is biztos, hogy jó. Azért mert a falat lefestette, nem biztos, hogy ért a parkettához is. Ugye? Okos ember a más kárán tanul....

Parkettázás önállóan

Idő, energia, szerszámok, kockázat (ha elrontjuk, tuti a szakember nagyobb árat fog mondani, hiszen még azt is ki kell javítani...)

kockázat:

A legnagyobb kockázat nem a kifizetett munkadíj. hanem ha valaki rosszul rakja le a parkettát és bukik az anyag is..

Szakmailag rosszul lerakott parkettára ugyanis nem vonatkozik a gyártói garancia.

Összefoglalva: szakember és szakenber között is van különbség, ez sokszor csak a végén derül ki....Hogy ne járjon Ön is így, tájékozódjon, kérjen ajánlást az ismerőseitől. És ne feledje, ha elégedett, Ön is ajánlja tovább.......

Miért nyikorog a parkettám?

A nyikorgás kellemetlen és összetett probléma. A természetes fa mérete ugyanis változik a légnedvesség- és a hőmérséklet-különbségek hatására. Húsz-huszonkét Celsius-fokos szobahőmérséklet mellett a parketta számára az ötven-hatvan százalékos páratartalom az ideális . Ha a fűtési szezonban relatív légnedvesség tartósan a fenti érték alá csökken, kiszáradhat, és az egyes elemek közt, de azokon belül is rések képződhetnek. A szobában tartott növények növelik a páratartalmat. A padlórések ennek következtében kitágulnak, a falapok elmozdulhatnak egymáshoz képest. Így egyes helyeken egymáshoz vagy az alattuk lévő párnafákhoz súrlódva nyikorgó hangot adnak a lépéseink alatt.

Hogyan ápoljam a parkettám?

Hogy a parketta sokáig szép maradjon, figyeljünk oda a tisztítására. A piszok és a homok olyan neki, mint a csiszolópapír. Az ajtó elé okvetlenül tegyünk lábtörlőt, a szék- és asztallábakra csúszófilcet. A parketta tisztításához mindig puha ruhát, szőrkefét vagy porszívót használjunk. A faburkolatokat tilos bő vízzel felmosni. A lépésnyomokat és a makacs szennyeződéseket enyhén nedves puha ruhával kell eltávolítani. A lakkozás fényének megőrzésére lehetőleg a gyártó által ajánlott tisztítószert alkalmazzuk. Ezt töményen vagy higitva, puha ronggyal kell felvinni a felületre, majd gondosan áttörölni. A parketta tisztításának gyakoriságát az igénybevétel határozza meg. Évente legalább egyszer érdemes viasszal vagy olajjal utánkezelni a hagyományos faparkettát.

Aranyszabály:

Tilos savas kémhatású szereket használni a fapadlók ápolásához.

Elsőként egy MOP felmosószettet kellene beszerezni, így tényleg csak annyi víz marad az anyagban, ami még nem károsítja a burkolatot.
A laminált padló és a lakkozott padlók (parketta, svédpadló...stb.) teljesen más ápolást igényelnek. A laminált padló ápolásakor a védőréteget, a parketták esetében a lakkot kell védeni.

Meg kell különböztetni a napi (vagy rendszeres) padlóápolás, és az esetenkénti polírozást.

Ez valóban nem egy olyan egyszerű folyamat, mint a mezei felmosás, de a padlónk sokkal ragyogóbb, és szépségük messzemenőkig időállóbb lesz, mint az átlag esetekben.

 

Ha komolyan tervezi a padló felújítását, - és ezek szerint igen, hiszen ráakadt a honlapomra, vagy beszélt már „parkettással”, akkor felmerülhetett az a kérdés, hogy milyen felületkezelés legyen. Korábban már írtam arról, mi a különbség a lakkozott és az olajozott felület között (a válasz megtalálható a tudástárban), de nem szóltam arról, hogy amikor új parkettát választ (és nem a régit csiszoltatja fel), akkor megtalálhatóak a már gyárilag felületkezelt parketták is, amelyek szintén komoly figyelmet érdemelnek.

Hogy miért jó, ha ilyent választunk?

 

 • szóval lehet natúr – ez jobb esetben a szakember fogja nekünk lakkozni, olajozni – és persze csiszolni
 • és lehet készre csiszolt – bár ez azért lutri, mert koszos lehet a felülete, elállások lehetnek benne, sérült lehet – és akkor sajnos újra kell csiszolni, mert a felületkezelés még jobban kihozza a hibákat, és csak akkor jöhet rá a lakk, olaj…

 

Gyárilag felületkezelt esetében: matt – selyem és fényes  és antikolt variációkat találhatunk meg

 

És mi az előnye?:

 

- Nem kell csiszolni, kevesebb a munka vele -

- Kevesebb a keletkező por

- Gyorsabban elkészül a lakás

- Már a vásárlásnál látjuk, hogy milyen lesz a felülete (sima rálakkozást erre már nem ajánlanék, mert lepattoghat róla)

-  Gondolkodhatunk akár a házilag való lerakásban is

 • Anyagilag akár  gazdaságosabban is kijöhetünk vele.

 

Mire figyeljünk ha padlót választunk?

Eldőlt, hogy új lakásba költözünk, vagy  lakásfelújítást végzünk, és bizony a padlóval is kell kezdeni valamit…Miután számba vettünk a lehetőségeket elindulunk felmérni az árakat, a megrendelés módját, és hogy saját szemünkkel lássuk a kínálatot. Aztán a boltban szembesülünk a hatalmas választékkal. Jó, ha van támpontunk, hogy mi alapján rendezzük be a lakást, mi lesz a domináns szín, vagy milyen kép él a fejünkben. És persze, hogy mennyi pénz van a zsebünkbe, de az egy másik bejegyzés lesz. Szóval ott vagyunk a boltban, és dönteni kellene…A legjobb, ha van lehetőség megnézni a parkettát természetes fénynél is, mert mint a húsboltban, itt is számít a megvilágítás. Nem mindegy, hogy az otthoni fények hideg vagy meleg fényt sugároznak, mennyi ablak van a helységben, és ott mennyire süt be a nap….ugye nem is olyan egyszerű ez. És persze az is számít, hogy hogyan fog majd mutat majd a burkolat nagy területen, ebben segítség lehet a boltban ha több darabot össze tudunk illeszteni, esetleg képet látunk róla. De soha ne feledjük, hogy még egy kép se fogja visszaadni teljesen azt, ami majd az otthonunk fog fogadni!

 

Támogassuk a magyar ipart!

 

Sokat halljuk a tévében, rádióban, hogy a magyar embereknek, a magyar ipart, a magyar szakembereket, a magyar családokat kell támogatni, hogy a pénzünk itthon maradhasson. A jó hír, hogy Magyarországon is találunk bizony jó minőségű parkettát, lamináltat, egyéb segédanyagokat. Ha már úgyis utánajárunk, hogy pontosan mit is szeretnénk a padlóra tenni, akkor figyeljünk egy kicsit a boltra is. Honnét szerzik be a termékeket, az adott termék honnét származik, hol gyártják, és a gyár alapanyagai honnét származnak. Hogy miért lehet fontos ez? Sok külföldi cég is Magyarországról szerzi be a faanyagot, amit kiszállítanak, feldolgoznak, majd visszaszállítanak vagy helyben kerül eladásra. Ez azért is fordulhat elő, mert a gyárak nemzetközi szabványok szerint dolgoznak.  Fontos, hogy a magyar gyártó elérhető, tudunk vele megfelelően kommunikálni, ha kérdésed, panaszod lenne a termékkel. Ha csak a forgalmazó elérhető, akár hónapokba is beletelhet, mire érdemi választ, vagy ügyintézést kaphatunk külföldről. Kinek van erre manapság ideje és pénze?  Szóval, érdemes körülnézni a magyar piacon, hogy mit tudnak nyújtani ami számunkra megfelelő lenne.

Amit a Lamináltról tudni kell....avagy a laminált parketta....

Nos, a szakemberek nem neveznék parkettának, inkább padlóburkolatnak. Aki szereti a természetes dolgokat annak nem ajánlanám, hiszen kifutási ideje kb. 6-10 évre szól a leggondosabb ápolással is.

A laminált padló több, mint 90%-a környezetbarát faörlemény, melyből a hordozóanyaga készül. (HDF) A hordozólapon felül egy dekorréteg található, mely színtartó, UV-álló és impregnált. A dekorréteget melamingyantás védőréteg óvja a kopástól és karcolódástól. A padlólap alján szintén melaminos réteg van, így válik szendvics szerkezetűvé. A laminált padló vastagsága (6-12mm) miatt padlófűtésre is tökéletesen alkalmas. A laminált padló fektetése rendkívül egyszerű, click rendszerben kaphatóak. Könnyen tisztán tartható porszívózással és makacs foltok esetén nedves ruhával való feltörléssel. Minőségét tekintve megtalálható a lakossági és a közületi igénybevételnek megfelelően is.

A laminált padló felülete nagyon változatos, többnyire fautánzatú, de megtalálható csempe, márvány, kő és bármilyen színben.

Hatalmas előnye lehetne az ára, mely miatt nagyon népszerű, ámbár a kiemelkedően magas kopásállóságú laminált padlók ára meghaladja a fa parkettákét.

Felületük nagyon ellenálló, nem égeti ki a cigaretta parázs, nem károsítják a háztartási tisztítószerek, nem látszanak az esti buli nyomai, jó karc-és kopássálló. Sajnos ha nagyobb mennyiségű víz éri, akkor a szélei felfelé vetemedik, ami rendkívül csúnya esztétikai látványt nyújt. A laminált padló-burkolatok különböző kopásállósággal rendelkeznek.(AC3,0C4,AC5,AC6), strapabíróságuk alapján megkülönböztetjük a kis forgalmű helyiségbe, a közepes forgalmű helyiségbe, a nagy forgalmú helyiségbe, az irodába, a közületbe és akár a fürdőszobába valót. A lamináltat, ha csak egy adott helyen terheljük jobban (pl. kerekes forgószék), akkor a szék alá tehetünk erre a célra gyártott alátétet, igy megvédjük a padlót a közvetlen mechanikai ártalmaktól. 

Hátránya, hogy a vizet nem szereti, ezért nem szabad vizes felmosóval tisztítani, elég egy nedves rongy. Felületét csiszolni tilos, a laminált padburkolat nem újracsiszolható!


Mikor válaszd ezt a megoldást:

1. Ha vonz a majdnem természetes...

2. A laminált padló tisztán tartására elég néhány percet rászánnod

3. Ha allergiás vagy a poratkára,

4. Remekül variálható a lakás stílusához, és igen széles választékban áll mindenki rendelkezésére.

5. Ha nem akarsz izgulni a foltok miatt....

7. Ha néha cipővel mentek be....

8. Ha gyakran változik az ízlésed

9. Illik a fa bútorokhoz


Mit ne tegyünk soha a Laminált padlóval!:

- Sose moss fel bő vízzel! A laminált padló víz hatására megduzzad, a kiszáradás után pedig összehúzódik, hajszálvékony repedések fognak keletkezni, ami a laminált padló lapjainak szétcsúszásához is vezetnek. Később már nem lehet sehogy korrigálni!

- Kerüld a maró hatású tisztítószereket a laminált padló tisztán tartására. A laminált padló fényét sem kímélik.

- Padlószőnyegre laminált padló: a nem stabil aljzaton a laminált padló billegni fog, így a terhelést nem a padló nyeli el, hanem az illesztésekre fog koncentrálódni. Ráadásul a poratkák is jól ellesznek a padló alatt...


Mitől mű a laminált padló?

Ugyanazon dekorációk, mintázatok rendkívül sűrűn ismétlődnek. A fa padló ugyebár azért szép, mert a fa természetes szinte soha nem ismétlő változatosságát adja vissza. Mivel a laminált padló nyomtatott dekorral rendelkezik, itt a dekoráció egy idő után ismétlődni fog. Ami 1 m2-en még jól mutat, nem biztos, hogy 15 m2-en is jól fog kinézni.

Ha károsodott a Laminált:

1. Karcolások: Színezett polírozó pasztával beszínezhető, és eltömíthető a karcolás.

2. Szétcsúszott: a laminált padló felszedése, újrarakása

3. Betörik a padló: a sérült elem kicserélése, a sérült részig felszedni a padlót, majd újra lerakni, ha lehetséges.

4. Megkopik a felszín: polírozó paszta lehet az ideiglenes megoldás

5. Felpúposodik a padló: Első jele, ha apró hullámok jelennek meg az illesztéseknél. A páratartalom miatt duzzad.

 

Laminált padló ápolása:

A laminált padló polírozására kiválóan alkalmas a Laminat Polish polírozóanyag.

 

Még egy két tudomány: A padló megrendelésénél célszerű legalább 10 % ráhagyással vásárolni, hogy biztos elég legyen a laminált padló az adott helyiségbe, bár sok függ a mintától, a helyiség formájától is. Ha van rá módja a maradékot őrizze meg, hogy egy későbbi a javításnál legyen tartalék. A lerakásnál fontos lehet még, a lerakási irány, amit sokban befolyásol a mintázat, figyelembe véve a beeső fényt, a bútorzat mintáját, esetleg a kapcsolódó helyiség vonalát is, így apró trükkel, de a helyiség arányait is előnyösen befolyásolhatjuk. Célszerű festés előtt lerakni, de minidg egyeztessünk a festőúvel és a burkolóval is. A lerakás általában segíti a click rendszer, telibe ragasztani nem kell, így könnyebb majd a későbbiekben felszedni is. A lerakásnál számolni kell, hogy a laminált alá különböző vastagságú habszivacsnak is kell kerülnie, ami plusz magasságot jelent, így készülhetünk a szín emelkedésével, ami hátrányos lehet az ajtónyitás szemponjából, erre figyelni kell. Természetesen ebben az esetben is csak teljesen száraz betonfelületre lehet lerakni, mert úgyan tehetünk le párazáró fóliát, de sajnos a víz mindig megtalálja az útját, ha nem tud felfelé menni, akkor megy a fal felé, a penészes szegélyléc jó előjel lehet. A felületre a laminált alatt is használhatunk aljzatkiegyenlítőt, ha nem egyenletes az elkészített beton. Ha lehetőségünk van rá pár nappal előtte vigyük a helyiségbe be a padlót, hogy felvegye annak páratartalmát.

 

Lamella parketta mérettáblázata:

 

 

Vastagság:                  szélesség:                         hosszúság:

 

10 mm                       40-55 mm                        200-300 mm

 

10 mm                       60 mm                             250-300 mm

 

10 mm                      65-75 mm                       300-450 mm

 

14 mm                      65-75 mm                       1300-500 mm

 

 

Ismét egy kis laminált padló tudnivaló….mert kell alá valami!

 

Amikor kiválasztjuk a lerakásra szánt padlót, akkor sok esetben ajándékba kapunk hozzá alátétet. Ennek örülünk, de vajon miért kell ez, miért fontos?

Jó esetben, amikor felmerül a padló cseréje, kikérjük egy szakember tanácsát, akinek az első kérdései között ott lesz, hogy: De milyen az aljzat? – mert ahhoz, hogy egy stabil, síkban lerakott egyenletes padlót kapjunk nem mindegy, mi van alatta, és hogy az mikor készült el (vizes-e még esetleg?), vagy kell-e a padló alá aljzatkiegyenlítés, ami persze megnöveli a kiadásainkat, viszont hosszú távon megtérül. Még akkor is egy sima aljzat kell, ha a boltban meggyőznek bennünket, hogy elég a hozzá adott alátét, az sok mindent „eltakar”. Csakhogy idővel ez össze fog esni, nyomódni, és hopp, kezdhetjük előröl az egész cécót….

A párazáró fólia mindenképpen jó választás, mert nem engedi a vizet fel az aljzatból, védve a padlót, igaz a víz megtalálja az útját, így majd a falnál, a szegélylécnél fog jelentkezni a probléma. Mindenképpen figyeljünk erre, főleg családi házaknál, új építésű lakásoknál. Árban nem akkora tétel, hogy utána ne az egész lamináltat kelledjen kidobni.

A lépészajcsökkentő alátétet azért választhatjuk, ha csökkenteni szeretnénk – meglepő módon – a lépések zaját. Ez többlakásos házban mindenképpen hasznos lehet, de akár a szomszéd szobában is örülhetnek, ha nem hallatszik át a jövés-menés, persze hőszigetelő szerepet is betölt, ahol szükség van rá. Nézzük meg a boltban mindenképpen a lehetőségeket, még ha egy kis ráfizetéssel is jár, akkor is megéri a jobb minőséget választani. A boltban „alapból” és pénzügyi megfontolásból a habfóliát fogják ajánlani, ami ugyan nem környezetbarát, alacsony teherbírású, nem túl jó hőszigetelő, de a legjobban elterjedt. Használhatunk még XPS alátétet, ami jobban terhelhető, jó hőszigetelő, és drágább, de a párazárót nem helyettesíti ez sem. Padlófűtés esetén van perforált változata is. A legdrágábbat hagytam a végére, de a legelőnyösebb a parafa alátét. Jó hang-hőszigetelő, antibakteriális és lépészajcsökkentő, bár a hőszigetelés miatt ugye padlófűtésre nem alkalmas.

Mint minden esetben – még ha házilag vágunk is neki a felújításnak, nem árt kikérni szakember véleményét!

Laminált padló ápolása, tisztítása:

A laminált padló egyre elterjedtebb lesz, de sajnos kevés helyen olvashatunk annak tisztításáról, ápolásáról, kezeléséről.  Talán ami a legfontosabb, hogy felejtsük el a klasszikus felmosást! Az egyik legrosszabb dolog, amit elkövethetünk a padlónkkal, ha víz éri, pláne, ha folyamatosan (pl. virág öntözésnél). Visszafordíthatatlan változás, púposodás, a szélek felfelé „tekerednek”, már nem illeszkednek pontosan – ha víz éri. Szóval mit tehetünk? Csak és kizárólag ködszáraz – vagyis enyhén nedves felmosást alkalmazzunk. A szennyeződést sima vízzel is el lehet általában távolítani, de mindenképpen kerüljük a savas és a lúgos szereket. Visszafordíthatatlanul károsítják a laminált felső rétegét. Kereskedelmi forgalomban kapható kimondottan laminált ápolására, tisztítására használatos szer (több fajta is), bátran használjuk azokat. Itt is megkülönböztethetjük a tisztításra és az ápolásra (polirozásra) valókat.  A felmosáshoz ajánlanak felmosó szetteket is (MOP), ezeket nem feltétlenül kell beszereznünk, de akkor kiemelten figyeljünk a felmosónk mennyi vizet szív magába, és felmosáskor jól csavarjuk ki. Jogosan merül fel (nálam is olvashatsz a fózolt padlóról), hogy a fózolás megvédi-e a fa belsőbb rétegét. Sajnos rossz hírem van. Nem véd, sőt „megáll” benne a víz.

 

Fontos még kiemelni, hogy ha „belelendülünk” a felmosásba, akkor a lakás különböző burkolataira használjunk arra megfelelő tisztító, ápoló anyagot, ami különbözik a laminált, a valódi fa parketta (ami lehet olajjal és lakkal kezelt), és ugye a hidegburkolatra való.

 

Remélem hasznosnak találják bejegyzésemet, kérdés esetén szívesen állok rendelkezésükre.

 

Fózolt…..oké, de ez mit is jelent pontosan?

 

Szóval a fózolás  (V – bevágásos) a parketta 2 vagy 4 szélének- általában 45 fokos vágását jelenti. Amikor összeillesztjük őket, akkor kapunk egy V alakú horonyt, ami nem mélyebb 1 mm-nél, így esztétikailag látszik, de a takarításnál nem jelent gondot, nem kell félni, hogy majd abban „megül” a szemét, por, stb...

Laminált padlónál ezek a szélek gyárilag impregnálva (felületkezelve) vannak, így attól sem kell félni, hogy ott vékonyabb az anyag, és hamarabb felkopik, feljön.

Ha egy igazán különleges padlót szeretnénk, akkor válasszuk ezt, hiszen még jobban kiemeli a teret, és egyedivé teszi azt!

Választáskor itt is igaz, hogy  kérjük meg az eladót, hogy több elemet rakjon egymás mellé, így jobban látszik, hogy pontosan hogy is fog mutatni majd. Persze az is igaz, hogy a fény, a bútorok és a felület nagysága is sok mindent befolyásol….

Fózolt padlóból érdemesebb a jobb minőséget választani, mert ha egy termék nem méret azonos (mm-ekről beszélünk), akkor viszont rendkívül csúnyán tud mutatni a csúszás, amit már a szakember nem tud befolyásolni, hiszen ez gyártói hiba, nem kivitelezői.

 

Olivo – Olivo parketta

Leginkább a  Földközi-tenger térségében elterjedt magas keménységű fa, éppen ezért alkalmas fürdőszobába, konyhába és padlófűtésre is. Színe és rajzolata különlegességét az adja, hogy egy világos-halvány alapon szabálytalan, barna-sötét-fekete rajzolatú erezést láthatunk, ami csíkos és csavart. Különlegessége abból adódik, hogy igazán dekoratív, egyedi és díszes, mindemellett pedig nagy kopásállóságú.

Mi a PVC burkolat?

A PVC - poli(vinil-klorid) - hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott szintetikus polimer.[1] Előállítása vinil-klorid polimerizációjával történik. Két fajtája a lágy és a kemény PVC. Felhasználása széles körű, mindkét fajtájából tárgyak sokaságát készítik. Lágy PVC-ből készül például az elektromos kábeleket bevonó réteg, vagy a kerti locsolótömlő. Kemény PVC-ből főleg a mindenki által ismert PVC-csöveket gyártják, de kiválóan alkalmas gépalkatrésznek is. Keménysége miatt jól bírja a mindennapi használatot. Égése során klórtartalma miatt hidrogén-klorid, dioxin és egyéb környezet számára káros vegyületek keletkeznek. (Wikipédia)

Rugalmas műanyag alapú, melynek alapanyagától, vastagságától, minőségétől függően számos felhasználási területe van. Széles szín-és mintaválasztékkal rendelkezik (márvány-, járólap-, kő-, parkett mintás stb.). A különböző szélességekben kapható. Gyorsan lerakható, nem törik, könnyen formálható. Könnyen tisztán tarthatók. A PVC padló jó hő- és hangszigetelő.


Lakossági PVC
Kevésbé forgalmas helyekre, mérsékelt igénybevételre.

Ipari PVC
Ipari, irodai vagy sport területre gyártott PVC-knek keményebb a kopásálló rétege, nagyobb és tartósabb ellenállást biztosít az igénybevételekkel szemben. Alkalmas folyosók, várótermek garázsok, műhelyek stb. részére.

Sportpadló: Kifejezetten sportoláshoz kifejlesztett padlók. Védik a sportoló izületeit.

A Pvc burkolat.

Nagyfokú kopásállóságuk miatt ipari ,kereskedelmi , vendéglátó illetve egészségügyi (kórtermek,műtők), óvódai, bölcsödei  intézményben használják.
Vezetőképes burkolat is készíthető belőle.

 

Mit kell tudni a modul Pvc-ről avagy a Vinyl - padlóról?

Modul pvc: lap kiszerelésben kapható vinil alapú pvc burkolat.

Két lerakási lehetőség van rá: Ragasztós modul PVC  és illesztős modul Pvc

 

Fontos megjegyezni, hogy nem csak a modulpadló (pvc) árával kell számolnunk, hanem a lerakást megelőzően kell egy tükörsima aljzat is (ami ugye aljzatkiegyenlítést- esetleges visszacsiszolással jelent, anyag és munkadíjköltséggel, valamit plusz idővel), aztán alapozás –ami a kontakt a ragasztó és az aljzatkiegyenlítő között. Szóval az árba kalkuláljuk bele az aljzatkiegyenlítő árát, a csiszolás árát, a kontakt árát, a ragasztó árát, a padló árát – és mindezek munkadíját is! Így rájövünk, hogy ez bizony egy költséges megoldás…..

Egy új melegburkoló elem, mely alkalmazható akár zuhanykabinba is, jól bírja a vizet és a párát is.

 A vinyl padló a melegburkolatok családjába tartozik és speciális felülettel rendelkezik, rendkívüli mértékben kopásálló, ezért közületekbe is ajánlott.

Az illesztős változatot a click rendszernek köszönhetően nem kell leragasztani, így könnyen telepíthető és felszedhető, felülete könnyen tisztán tartható. Felülete lehet mélyen barázdált és matt.

Fontos tudni, hogy drága, de pont ezért nem tucat-cikk....

Mi a Fa?

A Fa (forrás: Wikipédia)

A fát mint nyersanyagot az emberiség ősidők óta sok mindenre használja. Elégeti, hogy világítson, hőt termeljen vele, mechanikai tulajdonságait kihasználva eszközöket, műalkotásokat, járműveket, építményeket, épületeket hoz létre belőle, kémiai átalakításokkal faszenet, cellulózt, gyógyszereket, egyéb vegyi anyagokat gyárt belőle. A kitermelt fát sok hagyományos mesterség mellett elsősorban a faipar és a vegyipar hasznosítja. Amikor a fa színéről beszélünk, valójában egy sokrétű, összetett jelenségről van szó. A fa durva- és finomszerkezete bonyolult, a különböző irányú metszeteken teljesen eltérő képet mutat, ráadásul a fény nem közvetlenül a fa felszínéről verődik vissza, hanem kis mértékben behatol a fa anyagába, ahol a különböző faelemek eltérő módon hatnak rá. A finom pórusok lágy, selymes hatásúak a fény szóródása miatt, a bélsugarak viszont gyakran kis tükrökként verik vissza a fényt, kristályos csillogást adva a felületnek. A fa színe, fénye, megjelenése ezért nagyban függ a megvilágítás irányától is. De éppen ez a gazdagság, változékonyság adja a fa különleges szépségét, varázsát, ami értékes használati tárgyak, bútorok, szobrok, hangszerek készítésekor kap jelentőséget.

A különböző fajhoz, alfajhoz tartozó, különböző helyeken termett fák színskálája a majdnem fehértől a sárgán, narancssárgán, barnán, szürkén, vörösön, ibolyaszínen át egészen a feketéig terjed. Ebből a trópusi fafajok mutatnak különösen nagy színgazdagságot, szinte csak a tiszta kék és az élénk zöld hiányzik a palettáról. Általában a gesztnek van sötétebb, tüzesebb színe, a szíjács legtöbbször világosabb, szürkésebb.

Ha a fának eltérő színű, árnyalatú évgyűrűhatárai vagy növekedési zónái vannak, azok a fa különböző metszetű felületein jellegzetes erezetként, rajzolatként jelentkeznek. Egyes faanyagokban a farostok irányeltérései a megvilágítás irányától függően fényesebb és sötétebb területekből álló dekoratív mintázatot eredményeznek.

A fa színe hőkezeléssel, gőzöléssel sötétebbé, melegebbé, a rostok telítésével mélyebbé tehető, pácokkal, színezékekkel teljesen meg is változtatható. A fa levegővel, fénnyel érintkező felületei idővel sötétednek, szürkülnek vagy fakulnak.

Honos fajoknak nevezzük azokat a fajokat, amelyek hazai társulások természetes elemei. Magyarországon a legismertebb őshonos fák: kocsányos-, kocsánytalan- és molyhos tölgy, cser, bükk, gyertyán, kis- és nagylevelű hárs.

 

A nem őshonos fákat a XIX. századtól kezdődően telepítették be a fahiány pótlására, illetve talajvédelmi erdőtelepítésekhez. Legismertebb képviselői: feketefenyő, lucfenyő, akác, nemesnyár.

Egzóta fajok Hazánkban nem honos, más területről behozott növények. Ilyen pl.: kempas, merbau, jatoba, bubinga, bambusz, parafa, stb.

 

Erdősültség a Földön 27%, Európában 30%, Magyarországon 18,7%

 

Nedvesség

A friss, élőnedves fában a víz kétféle módon van jelen: a sejtüregekben szabad, cseppfolyós alakban, illetve a sejtfalak molekulái között megkötött formában. A fa száradásakor először a sejtüregekben található víz távozik el, ekkor a fa tömege, sűrűsége csökken, de mechanikai tulajdonságai nem változnak számottevően. E folyamat végén már csak a fa rostjai tartalmaznak vizet: ezt az állapotot rosttelítettségi pontnak nevezzük. Mérsékelt égövi fáknál ez a pont 25-30% nedvességtartalmat jelent, trópusi fák esetén tágabb határok között, 14-60% között lehet. Ez után a további száradás már a fa mechanikai tulajdonságaira is erősen kihat, innentől kezdve a fa zsugorodik, ugyanakkor keményebbé, nehezebben megmunkálhatóvá válik. A száraz fa nedvesebb légköri viszonyok közé kerülve vagy vízbe merítve viszont újra nedvességet vesz fel, amíg a nedvességi egyensúly a fa és környezete között helyre nem áll. Eközben a fa dagad.

Ez az alakváltozás a fa anizotróp jellegéből adódóan különböző irányokban más és más mértékű. A zsugorodás és a dagadás a legkisebb a fa rostjainak irányában (0,1-0,6%), arra merőlegesen sugárirányban jóval nagyobb (3-8%), és legnagyobb húrirányban, az érintők irányában (5-18%). A fa dagadásakor fellépő erők hatalmasak lehetnek, felületegységre vetítve elérhetik a 10 000 N/cm² nagyságrendet is. A különböző irányú elmozdulások eltérő mértéke az anyagban feszültségeket kelt, bizonyos esetekben deformációt - vetemedést, repedést stb. - okozhat. Ezt csak szakszerű kezeléssel, tárolással lehet megelőzni.

A fa zsugorodásának és dagadásának, vagy ellenkezőleg: használat közbeni stabilitásának mértéke fafajonként változó, a felhasználhatóság szempontjából lényeges tulajdonság.

Keménység

 

A faanyag egyik legfontosabb, a mindennapokban legtöbbször emlegetett tulajdonsága a keménysége. E sajátosság alapján különböztetünk meg puha- és keményfát, lágy- és keménylombos anyagot.

Keménységnek azt az ellenállást nevezzük, amelyet az anyag egy másik test behatolásával szemben kifejt. A különböző fafajok anyaga különböző keménységű lehet, de a sűrűség és a keménység között - azonos nedvességtartalom esetén - szoros összefüggés van. Ugyanabban a fatestben a geszt keményebb a szíjácsnál, mérsékelt égövi fák évgyűrűiben a kései pászta keményebb, mint a korai. A rostiránnyal párhuzamosan mért keménység nagyobb, legalább kétszer akkora, mint a rostirányra merőleges. A keménység nagyban befolyásolja a szilárdságot, a kopásállóságot és a megmunkálhatóságot.

Szigetelőképesség

A fa üreges szerkezete miatt rossz hővezető, tehát jó hőszigetelő, különösen a kis sűrűségű, vékony sejtfalakból felépülő anyag. A hőszigetelés rostokra merőlegesen kb. kétszer jobb, mint rostirányban, és többszöröse a tömör tégláénak. Ilyen jellegű felhasználásának határt szab, hogy 100 °C fölötti hőmérsékleteken a fában visszafordíthatatlan kémiai átalakulások kezdődnek, még magasabb hőmérsékleten pedig meggyullad.

Alacsony hővezető képessége eredményezi többek között a fa otthonos, meleg tapintását is.

A teljesen száraz fa elektromos szigetelő, de minél nedvesebb, annál jobban vezeti az áramot. Ez teszi lehetővé a fa nedvességtartalmának elektromos áram segítségével történő meghatározását is. A fa tartalmi anyagai, rostszerkezete is befolyással van vezetőképességére.

A fa hangelnyelő képessége jobb, mint mondjuk a betoné vagy a tégláé, ennek ellenére a tapasztalat szerint a fa födémek, lépcsők jobban továbbítják a lépészajokat, mint a más anyagokból készültek.

Tartósság

A fa tartóssága határozza meg, hogy mennyi ideig képes ellenállni a környezet romboló hatásainak, meddig tud rendeltetésének megfelelni. Ez a tulajdonság az években kifejezett használati időtartammal jellemezhető. A tartósságot egyrészt a fa belső tulajdonságai, másrészt a környezet, a felhasználás helyén uralkodó viszonyok határozzák meg.

 

A fa természetes tartósságára sűrűségéből, a sejtjeinek tápanyagtartalmából, gesztjének színéből, gyanta- és csersavtartalmából következtethetünk. Egy fajon belül legtöbbször a nagyobb sűrűségű anyag a tartósabb, de általában jellemző, hogy a kis és közepes sűrűségű lombos fafajok többsége nem rendelkezik nagy ellenálló képességgel. A farontó gombák, rovarok számára a vonzerőt elsősorban a sejtekben található fehérjék, cukrok, keményítő jelentik, ezek mennyisége nagyban befolyásolja a fa élettartamát. A szíjács ilyen szempontból veszélyeztetettebb, mint a geszt. A geszt színét a belerakódott tartósító hatású festő- és cserzőanyagok határozzák meg, ezért elmondható, hogy a sötétebb geszt általában ellenállóbb. A sejttartalom minősége és mennyisége az évszakokkal változik, a télen kitermelt faanyag e szempontból állítólag kedvezőbb. A fában megszilárduló gyanták és a csersavtartalom növelik a fa tartósságát.

Felületkezelés

A felületkezelés célja a fa színének, fényének ízlés szerinti megváltoztatása, illetve az anyag megvédése a környezet hatásaitól. A fa színe halványítással, színezéssel, pácolással változtatható meg; ellenállóbbá, fényesebbé viaszok, olajok impregnálásával vagy a felületen megkeményedő filmképző anyagok segítségével, festéssel, lakkozással tehető. A felületkezelésre használt anyagokat dörzsöléssel, mártással, ecseteléssel, szórással vihetjük fel. Festésre, lakkozásra a felületet előbb csiszolással, pórustömítéssel kell előkészíteni, ami után több, vékony rétegben, azok száradási idejét figyelembe véve hordjuk fel az anyagokat. Tükörfényes felületet a megkeményedett lakkréteg csiszolásával, polírozásával állíthatunk elő.

Mi a szegélyléc?

Szegélyléc, szegőléc

A parketta, laminált, szőnyegpadló, és egyéb burkolatok fallal történő lezárását teszi esztétikusabbá, és eltakarja a meghagyott dilatációs hézagot. Széles szín és formavilágának köszönhetően nemcsak a parketta, hanem lakóterünk is szebbé, látványosabbá válik. Az esetek többségében dekorazonos szegélylécet alkalmaznak a parkettákhoz, de az ellentétes színek használatára is volt már példa. Az ilyen elütő színek alkalmazása különleges hatást ad mind a parkettának, mind a szobának, használhatunk akár hófehéret is, meglepő eleganciát tud adni! Fontos a megfelelő magasság kiválasztása, hogy takarni szeretnénk vele vezetéket, mekkora helyen fog látszani, felmosásnál védje a falat, és persze mutasson a festéshez, tapétához is....A szegélyléc készülhet fából (borovi fenyő, bükkfa, cseresznyefa, diófa, kőrisfa, lucfenyő, tölgyfa) és műanyagból is.

 

 

Mi a marmóleum - Linóleum?

A Marmoleum a Linóleum egyik elnevezése, alapja a lenmag olaja, jótékony hatását már az ókori Egyiptomban is ismerték,. Nagy kopásállóság, jól ellenáll a szennyeződéseknek, dupla UV kezelt felület, növeli a burkolat élettartamát.

A Marmoleum természetes anyagok felhasználásával készül, sem a gyártásánál, sem a megsemmisitésénél nem keletkezik káros anyag, így ellenállóbb a környezet behatásaival szemben.

Még az elnyomott cigaretta sem tesz kárt, nem marad nyoma, nehezen éghető.

Tisztítása nem igényel vegyszereket, fertőtlenítést, asztmás betegeknek is ajánljuk.

A Marmoleum színeit a természet sokféleségéből meríti.

Bizonyos termék megfelel a magasabb elektromos vezetőképességű  követelményeknek. Biztosítja az elektromos berendezések és a személyek biztonságát, védelmét a statikus elektromossággal szemben, tehát antisztatikus.

Tipikus felhasználási területei a számítógép / szerver szobák és érzékeny műszereket gyártó területekre. Padlófűtésre is alkalmas!

Sokoldalúan variálható a különböző színek miatt.

Elektromos ellenállása 8 Ω (EN1081).


Miért parafa?

 

Kereskedelmi használatra elsősorban a paratölgy (Quercus suber) fáját termelik ki. A világ legnagyobb parafatermelője Portugália.

A parafa különösen dugónak alkalmas, mert rugalmas, ugyanakkor a nedvességet nem engedi át. A világban termelt parafa mintegy 60%-ából dugókat készítenek. Mivel nagyon könnyű, halászúszókhoz és bójákhoz is jó, de használják padlónak, sőt, tűzállósága miatt legújabban a rakétatechnológiában is. Házak külső téglájának is használták már. Egyéb kedvező tulajdonságai (rugalmasság, hőszigetelés, hangszigetelés, rezgéscsillapítás) a légbuborékszerű sejtecskék rugalmas összekapcsolódásának köszönhetők. A parafa 1 cm³-ében körülbelül 40 millió ilyen sejt van. A burkolóanyagnak használt, hántolt kérget megőrlik. A megőrölt szemcséket a parafában lévő gyanta mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül is rögzíti egymáshoz, de ragasztókkal ez a kötés még jelentősen szilárdítható. Ezenkívül olajban úszó kuplungok lamellájaként használták motorkerékpárokban a hetvenes évekig.

A XIX. század hatvanas éveiben lenolajjal vegyített porával vitorlákat próbáltak impregnálni - az eredmény a linóleum feltalálása lett. Ekkor fejlesztették ki az első parafa szigetelő és padlóburkoló lapokat is. Hő- és hangszigetelőként nagyon népszerű lett: a Titanic elsüllyedése után hetekig úsztak az óceán hullámain a szerencsétlenül járt hajó hűtőházának parafa táblái.

 

A parafatölgyet nem vágják ki, hanem csak a kérgét hántják le 9 évente,így 3-5-ször több Co2-t köt meg, mint a paratölgy, aminek nem hántják le a kérgét.

Ezért környezettudatos ez a termék.

 

Előnyös tulajdonságai:

 • kiváló hő- és hangszigetelő, hangelnyelő
 • rezgéscsillapító, terhelhető, rugalmas
 • páraáteresztő, páraelvezető
 • antiallergén, antisztatikus
 • kíméli a gerincet és az ízületeket
 • esztétikus
 • könnyen megmunkálható
 • meleg tapintatú
 • természetes, időtálló anyag
 • nehezen éghető

 

A parafát felület-kezelni kell, rugalmas rajta a járás, tűsarkúval azonban nem ajánlatos rajta járni. A parafa használható vizes helyiségekben is. Padlófűtésre is rakható. Falra is rakható.

Mit kell tudni a felületkezelésről? Lakkok, olajok, színezés....itt a válasz!

Felületkezelés

Felmerülhet a kérdés, hogy miért kell a fát felületkezelni, hiszen az erdőben is elélnek akár több évtizedik is, és ott sem kap semmiféle kemikáliát, pedig ki van téve az időjárásnak. Nos igen, de itt egy megmunkált fáról beszélünk, ami sokáig fogja a lakásunkat, üzletünket díszíteni, és ki van téve megchanikai és kémiai hatásoknak is. Ahhoz, hogy a fa sokáig megőrizze természetes szépségét, óvnunk kell, ami a legegyszerübb, ha egy (sőt kettő-három) réteget kap, valamilyen felületkezelő anyaggal. Ráadásul a tisztítása is könnyebb, hiszen a fa rostjai közé nem csak a bogarak, de a szennyeződések is könnyen belemennek, a vízről nem is beszélve ami a fa fő ellensége! Főleg ablak vagy ajtó közelében, a napsugárzásnak kitett felületek sárgulnak gyorsan. Az erős napsugárzás még ablaküvegen át is gyorsítja az oxidációt. Milyen lakkok közül választhatunk? Nos vannak vizes hígításúak, az oldószeresek lehetnek egy- vagy kétkomponensűek is. A kétkomponensű lakkok a legkeményebbek, legtartósabbak (marni nem is lehet őket, csak csiszolni), a legnagyobb igénybevételnek kitett felületeknél célszerű ezeket használni (pl. előszoba, közösségi helyiségek, tornaterem). . Az általános lakkok magas- és selyemfényű változatban, oldószeres vagy vizes bázisú kötőanyaggal kaphatók. A legtermészetesebb hatásúak a selymes fényt adó lakkok, míg a kifejezetten fényesek jól érvényesülnek, ha szép a lakkozás. Ízlés kérdése melyiket alkalmazzuk. És most nézzük részletesebben:

Lakk

Átlátszó, kemény anyag, amely filmréteget hoz létre a parkettán. A megjelenő  felületek lehetnek fényesek, selyemfényűek vagy matt bevonatúak.

Kaphatók oldószeres és vizes bázisú lakkok, bár a vizes bázisú lakkok népszerűbbek jobb kopásállóságuknak, illetve környezetvédelmi szempontoknak köszönhetően.

A fát minden esetben gondosan elő kell készíteni, portalanítani, (tisztítani szükség esetén), hogy megfelelő tapadása legyen a lakknak. A felhordás hengerrel történik 2-3 rétegben, manuálisan, egy alapozó réteget követően.

A lakk kiválasztásában fontos, hogy milyen használatnak lesz kitéve a padlónk.

Célszerű vizes lakkot választani, ha rövid idő áll rendelkezésünkre a használatba vételnél, hiszen hamarabb megköt, és nincs kellemetlen, szúrós szag.  Kiválóan ellenállnak különböző mechanikai és kémiai behatásoknak: karcolásnak, kopásnak, víznek, kémiai anyagoknak. Nem sárgulnak, felhordásuk egyszerű és gyorsan száradnak. Nem gyúlékonyak, nem tartalmaznak veszélyes oldószereket (pl. formaldehidet), ezáltal nem bocsátanak ki mérgező vagy gyúlékony gázokat - környezetbarát termékek.

Az oldószeres lakkok esztétikusak, kemények, jó kopásállósággal rendelkeznek, könnyen tisztítható bevonatot képző, egykomponensű vagy kétkomponensű anyagok. Gyorsan száradnak, csillogóan fényű felületet eredményeznek. Különös kopásállóságuk miatt kiválóan alkalmasak iskolák, tornatermek parkettáinak (bár itt külön szabvány van a csúszásmentességre is) kezelésére.

A megfelelő felhordási körülmények: 20-25 °C hőmérséklet és alacsony páratartalom.

Kémiai reakció útján keményedő lakkok

Magasabb értékű, jobb vegyszerállósággal rendelkező felületek előállítására alkalmas termékek. A megfelelő komponensek kémiai kötéssel kapcsolódnak nagy molekulájú térhálós lakkfilmet képezve.
Szerves oldószer elpárolgása után a visszamaradó nitrócellulóz, filmet képez a felületen. Különböző fényességi fokokban vásárolható. Leggyakoribb a matt, selyem matt és a selyemfényű lakkok felhasználása.

Savra keményedő lakkok

A műgyanta alaplakk és a savas edző hatására kikeményedő lakk film jön létre. Kopásállóbb, rugalmasabb és nedvesség állóbb felület keletkezik.

Nagyon népszerűek, az un. egykomponensű savra keményedő  lakkok, ahol az edző gyárilag bele van keverve a felhordandó anyagba. A kikeményedés a felhordás után, az oldószer elpárolgás hatására indul meg. A dobozban zárt állapotban megfelelő tárolás esetén nem indul be vegyi reakció.
Különböző fényességi fokokban kapható: (matt, fél matt, selyem matt, selyemfényű, fényes)

Poliuretán lakkok

Kopásállósága, keménysége, rugalmassága és vízállósága a legjobb.

 

VIZES BÁZISÚ LAKKOK

A vizes lakkok nem gyúlékonyak, veszélyes oldószertartalmuk nincs. Környezetkímélő anyagok.

UV-LAKKOK

Ultraibolya fényre nagyon gyorsan kikeményedő, gyakorlatilag oldószermentes, környezetkímélő anyagok. Nagyüzemi gyártásánál használják, főleg felületkezelt szalagparketta készítésnél.

 

Olajos felületkezelés azért jó, mert:

 • közelebb visz a természethez
 • könnyedén ápolható
 • lélegzik a fa
 • környezetbarát

 

Újabban sok megrendelőm érdeklődik a természetes megoldásokról, és olajoztatni szeretné a parkettáját, jó szívvel tudom ajánlani, azonban tudni kell, hogy az olaj bár természetesebb kinézetet kölcsönöz a fának, de a legjobban ápolásigényes felület., és ugyan önnyen megtanulható az ápolása, de félévente-évente ápoló olajjal át kell kenni a felületet, akkor is, ha azon nem látjuk még a használatból eredő elváltozásokat.

Az olaj, mint felületkezelő anyag tulajdonságai részletesen:

A parkettaolaj behatol a faanyag pórusai közé, és  ellenállóvá teszi a parkettát A parkettaolaj nagy százalékban  növényi olajokat tartalmaz, természetes ásványokat, természetes gyantákat, így a parketta víztaszító és  strapabíró lesz.

Az olaj  nagy előnye, hogy változtathatjuk általa a burkolat színét, erre alkalmas színező adalékokkal.

A  parkettaolaj csúszásmentes, semmilyen káros anyagot nem bocsát ki, nem akadályozza meg a faanyag páraáteresztő képességét, ami a padló élettartamának szempontjából is fontos . Az olajozás  évenkénti ismétlése ápolja a parkettát.

A természetes felületnemesítő- és védő bevonatok általában két rétegből épülnek fel: egy olajos impregnáló alapozó rétegből, és egy viaszos fedőrétegből.
A kész bevonat  megvéd a természet külső hatásaitól. Az olaj mélyen beszívódik a fába, a fát impregnálja,  csökkenti nedvességfelvevő képességét, és védi szennyeződésektől. A bevonat portaszító, könnyen, de folyamatosan ápolandó. Sérülés esetén, kis felületen is javítható.

Az oldószer elpárolgása révén jön létre a lakkfilm. Pl. nitrolakkok, egyszerűbb vizes lakkok.
Előnyei: olcsó, egyszerű felhasználás

 

A parketta, padló színezése, pácolása, avagy hogyan adjuk új színt a régi parkettának....

Oldószeres pácok
Az oldószeres pácoknál a színező pigmentek szerves oldószerbe kerülnek, gyorsan száradnak. Szép élénk színeket adnak, gyors és eredményes munkavégzést biztosítanak.
Hátrány, hogy felhordásnál foltosodás alakulhat ki, ami esztétikailag rontja a felület összhatását.

Mikor is gondolhatunk erre: ha meguntuk a színét, jobban menne más szín a bútorhoz, ablakkerethez, vagy csak egyszerűen elhasználódott, idejemult, de a teljes csere drága mulatság lenne. Így egy csiszolással, pácolással és felületkezeléssel megszüntethető a karcolások, kopások, rések, repedések, és lakásunkat mintha kicserélték volna...

Ha a tökéletességet keresi, akkor nyugodtan Rám bízhatja magát a felületkezelésben is!

Mit kell tudni a bambusz parkettáról?

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény.  Fő előfordulási helyük Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Némely fajuk megfelelő körülmények között akár 20 méternél is magasabbra nő, száruk vastagsága pedig meghaladhatja a 15 centimétert is.  Rendszeresen ki van téve az esőnek, és a magas páratartalomnak. A felület csiszolással, lakkozással, olajozással többször felújítható. Többfajta erezetben megtalálható (horizontális, vertikális és csavart)

Miért válasszam: Ellenáll a kiloccsanó víznek, a keményfa parketták közül a bambusz parketta a legkevésbé érzékeny, rugalmasabb, mint a keményfa parketta,

Hátránya: Drága

 

Amit a hajópadlóról tudni kell:

 

 • egyre elterjedtebb: dekoratív, esztétikus, környezetének kellemes hangulatot ad
 • több fafajtából létezik, de legelterjedtebb a fenyőből készült
 • Luc: Belső padló burkolásra kevésbé használt felületeknél (pl. vendégszoba)
 • Borovi vagy vörös fenyő: Járó felületű padlóburkolásra nagy igénybevételnél (nappali)
 • Fózolt hajópadló külső felületekhez, (eresz, terasz, mennyezet, szauna építés)
 • a fenyő hajópadló rendelkezik a legjobb hőszigeteléssel
 • nem alkalmas padlófűtésre
 • a fenyő puhább faanyag, de a tartósságát segíthetjük magas kopásállóságú lakkal
 • a hajópadlót megtalálhatjuk tehát különböző fafajtából, változó a deszkák szélessége és vastagsága, ezt vegyük figyelembe vásárláskor
 • minél szélesebb a hajópadló, annál inkább hajlamos a teknősödésre
 • ha lehetőségünk van rá, akkor hosszabb ideig tároljuk lerakás előtt abban a helységben, ahová kerülni fog, hogy alkalmazkodhasson a klímához (csak fektetve tároljuk)
 • több lerakási mód is lehetséges, leggyakoribb a párnafázás, vagyis deszkából álló tartórendszert építünk – figyeljünk, hogy minél sűrűbb legyen, erre kerül rá (persze ez a költségeket is érinti), és ennek merőlegesnek kell lennie a lerakott hajópadlóra. A párnafák közé hőszigetelő anyag is kerülhet. A párnafák kerülhetnek rögtön betonozáskor a betonba is, de osb lapokra is lerakható
 • idővel a színe sötétebb lesz – vagyis beérik a fa
 • lerakást követően csiszolni kell – ezt később többször is megismételhetjük
 • pácolható

Amit a Svédpadlóról tudni kell:

 

Teljes egészében tömör fa. csapból és horonyból áll, szélessége 8 - 22 cm között mozog, és hosszúsága akár 290 cm-t is lehet.  Anyaga lehet: tölgy, kőris, cseresznye, mahagóni, merbau, teak, kempas, ipe, doussie, iroko, jatoba.  Akár 4-5 alkalommal is felújítható.  Padlófűtésre nem alkalmas.

Miért éppen szőnyeg?

A szőnyeg: biztonságosabb, melegebb érzést nyújt, kevesebbet kell takarítani, de....

Wikipédia:

A szőnyeg padlók és falak fedésére szolgáló szövet.

A kötésmódja szerint sokféle alosztálya van. Megkülönböztetnek sima és bolyhos szőnyegeket.

 • A simák egy lánc- s egy vetülékrendszerrel vászon- vagy sávolykötésben készíthetők, még pedig cérnázott gyapjú-, jut- vagy szőfonalból, amely esetben elnevezésüket az anyagtól nyerik; készíthetők azonban két lánc s két vetülékrendszerrel is s ekkor kiddermünsterinek nevezik. A sima szőnyegek különleges fajtáit a gobelinek és a nálunk dívó csillimek (szerb szőnyegek) teszik. Mindkét szőnyegfajnál ritka láncot s oly sűrű vetüléket alkalmaznak, hogy a láncfonalat teljesen elfedhessék, ezért is a szőnyeg mindkét oldala egyforma. Az ábrákat a különböző színű vetülékkel állítják elő. A vetülékeket kézzel helyezik el a láncfonalak közé.

 

 • A szőnyegek második fő csoportja, a bolyhos szőnyegek, legnevezetesebb fajai a következők:
 1. a csomózottak, aminők a perzsa és a szmirnai szőnyegek,
 2. a hurkos brüsszeli szőnyegek és a bolyhos velours-szőnyegek. E két utóbbi csak abban különbözik egymástól, hogy a bolyhosnál a hurkok fel vannak vágva. Mintázásuk kétféle módon állítható elő, még pedig vagy az által, hogy annyi láncrendszert alkalmaznak, ahány színből áll a minta, vagy pedig az által, hogy csak egy oly láncrendszert használnak, amely az ábráknak megfelelően mintásan van nyomtatva. E szőnyegfajoknál az alap és a hurkokat alkotó láncrendszereken kívül bélelő láncrendszert is alkalmaznak, amellyel a szőnyeg vastagságát növelik. A hurkot mindig csak egy láncrendszer képezi, mégpedig az, amely a mintarészletnek megfelelő színű, míg a többi a bélelő lánchoz illeszkedik. Ez az eljárás tehát nagy anyagpazarlással jár, miért is sokkal drágább annál, amelynél csak egy láncrendszer van, amely folyton hurkolásra használják, s mely, hogy a szőnyeg ábrás legyen, az ábráknak megfelelően színesen van nyomtatva.
 3. A bolyhos szőnyegek harmadik csoportját a zsenilia szőnyegek teszik, amelyek pamut- vagy gyapjúláncból és zsenilia-vetülékből állanak. Ha e szőnyegek egyszerű szövetként vitetnek ki, vékony minőségűek és kétoldalasak, ha pedig kettős szövetként, azaz alsó kender- vagy jutaszövettel kapcsolatban készülnek, egyoldalasak, vastagok, azaz hasonlók a velours-szőnyegekhez.


A legfontosabb kérdés a szőnyeg választásánál, hogy hol szeretnénk elhelyezni (hálószobába szinte bármilyent tehetünk, ami ízlésünknek megfelel, nappaliban már fontos a strapabíróság és a könnyű tisztíthatóság. Fontos, hogy van-e allergiás a családban, vagy arra hajlamos, mert ilyenkor jobb, ha szintetikus szálú szőnyeget választunk, vagy rövidebb szálmagasságút. Hasonlóan gondolkozzunk gyerekszoba esetén is.

 

A szőnyeg  anyaga
A szintetikus szálú szőnyegek jobban bírják az igénybevételt, ezért közlekedőkbe, nagy forgalmú helyiségekbe alkalmasak. A természetes szálból készült szőnyegek allergizálhat, ezért a szintetikus szálú szőnyegek jobban alkalmazhatóak allergiások otthonába. Allergiások otthonába érdemes minél alacsonyabb szálmagasságú szőnyegeket választani, ezzel is csökkentve az allergén anyagok megtapadását.
A természetes szálból készült típusok egészségesebbek, ezért gyerekszobában, hálószobában célszerű alkalmazni.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy világos színű szőnyegek nagyítják a teret és harmonizáljon a lakás berendezéseivel is. Minta tekintetében lesz talán a legnagyobb gond a vásárlásnál, hiszen csak a képzelet szab határt benne.

A szőnyegpadlóban is nagy a választék, a szerint, hogy extrém strapabírású vagy hangszigetelőst esetleg gyakoribb takarítást igénylő erős, rövidebb szálút keres. Ha háziállat is van a lakásban, akkor különösen meg kell fontolni az anyagokat és a színeket.

A lerakott szőnyeghez szükség lesz ragasztóra, burkolatváltóra, szegélylécre, amiben szintén hatalmas a választék. Érdeklődjünk több helyen, akár az interneten is!

1. biztonságosabb (nehezebb rajta elcsúszni)!

2. melegebb érzést nyújt

3. Kevesebbet kell takarítani (normál használat mellett)


Olvass tovább: http://parkettaspecs.webnode.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/
Készíts saját weboldalt ingyen: http://www.webnode.hu

 

Mit kell tudni az ipari parkettáról?

Az Ipari Parketta: számos fafajtából készülhet, például észak-európai tölgyfából, indonéz merbauból, és brazil jatoba fából. Fontos, hogy  megmunkálásnak köszönhetően strapabíróbb. Az ipari parketta a mozaik parketta élére állított nyesedékek összeragasztásával készül, ezért jó választás ipari ingatlanok, nagy forgalmú helyiségek, éttermek, könyvtárak, üzletek padlójának kialakításához.

Az ipari parketta nem csapokból és hornyokból áll,  teljes magasságában csiszolható, így a hagyományos típusú parkettáknál jóval többször újítható fel. A vastagsága 14 mm - 22 mm között mozog, fektetése kizárólag ragasztásos eljárással végezhető, padlófűtésre nem célszerű fektetni.

Miért fontos a fa keménysége?

Mert nem mindegy, hogy a bútor megrongálja-e a parkettát, vagy a görgős-szék és a kihúzhatós ágy milyen nyomokat hagy rajta.

A fa keménységének mérése Brinell számítással: a fára egy 10 mm átmérőjű vasgolyót helyeznek, majd azt egy bizonyos terhelésnek teszik ki. Ezt követően megnézik, hogy a vasgolyó mennyire deformálta meg a vizsgált elemet.  Minél magasabb ez az érték, az anyag annál erősebb.

Mivel azonban a fa nem homogén, és nincs két egyforma fa, így a Brinell számok azonos fafajtán belül is eltérhetnek.

Puhafa (fenyő)

1,6 HBS10/100

Keményfa

2,6 - 7,0 HBS10/100

 

Mit kell tudnom a sportpadlóról?

Sportpadló: Igen, készülhet fából is! Gyakran alkalmazzák tornatermekben, kosárlabdapályákhoz és Squash-pályákhoz. Alsó rétege lengő álpadló, ami a rugalmasságért felelős, így kímélve az ízületeket. Felső rétege lehet hagyományos csaphornyos parketta, svédpadló vagy linóleum.

 

Festetünk, de mi legyen a padlóval?

 

Minden családnál eljön az idő, amikor megérik a lakás egy festésre, vagy azért, mert most költözünk be, vagy mert a gyerek rajzát már nem takarja egyetlen bútor sem, de lehet, hogy csak egy tisztasági festésre vágyunk....és ha már úgyis üres a helység, akkor jó lenne a padlón is változtatni (nyikorog, elkopott, nem illik hozzánk). Sokak a használat közben döbbennek rá, hogy korábban rossz döntést hoztak a padlóval kapcsolatban....

Mit tehetünk: mérjük fel a pénztárcánk tartalmát és vessük össze azzal  hogy milyen fontos szempontjaink vannak! Szőnyeg - allergiás vagy háziállat a családban...Pvc - szobába rakva kicsit „retrós"...csak pár évet szeretnénk itt lakni...akkor jó lehet a laminált, bár számoljunk vele, hogy vannak hátrányai is (lásd GyIK), vagy marad a fa parketta - és ha már amúgy is az van lerakva akkor csiszolás vagy csere.

A csiszolásnál is vannak választási lehetőségeink színezésre, és felületkezelésre is (lásd GyIK). Segítségül hívjunk szakembert (esetemben ingyenes kiszállással Pécs és vonzáskörzetében), és kérjük ki véleményét. Lehet, hogy első elgondolásunk nem is helyénvaló, és bár vonzó ajánlatokkal találkozunk a reklámújságokban, lehet, hogy ez esetben az összköltség meghaladja az általunk tervezettet (milyen aljzattal találkozunk, csiszolható-e egyáltalán a parkettánk még, milyen tapasztalatai vannak). És hogy milyen műveleti sorrendet tartsunk-tartassunk be a kivitelezőkkel. A festők általában mindenhez nagyon értenek, és érdekes tanácsokkal szoktak szolgálni a parkettával kapcsolatban - de ugye nem is ők fogják használni....és persze érdemes a szomszédasszonyt is végighallgatni, valószínűleg lesz ötlete és tapasztalata, bármit is kérdezünk Tőle, de természetesen saját magunk igénye szerint döntsünk, hisz egy jó döntés akár évtizedekre is szólhat..... Szóval tervezzünk előre, készítsünk költségvetést, keressünk szakembert (embereket), készítsünk ütemtervet (más szakterület emberei kárt tehetnek a burkolatban pl. a vízszerelő kifolyatja a vizet, vagy a festő megsérti a létrával) és használjuk az új burkolatot egészséggel...

 

Milyen mintát válasszak a burkolatnak?

Szinte mindegy, hogy milyen burkolatról beszélünk (műanyag, szőnyeg, laminált, parketta) számtalan mintából és színből választhatunk. Érdemes körülnézni az adott lehetőségekről és a választékról a boltokban és az interneten is, hiszen előfordulhat, hogy az adott termékből nem elegendő van raktáron, és a rendelés akár hetekbe is kerülhet. Fontos figyelembe venni, hogy az adott minta mennyire fedi el a keletkező szennyeződéseket, mennyire takarítható, és persze mennyire illik majd a lakásunkhoz.

Ami egyszerűbb, ha már kiválasztottuk, hogy parketta kerül a padlóra, milyen minta is legyen. Vagy lehet, hogy csak egyszerűbbnek tűnik? Nézzük a lehetőségeket:

- angol minta

- futó

- táblás

- fonott

- halszálka

- dupla halszálka

- kötősoros paralel

- paralel

- de akár új mintákat is létre lehet hozni, a sötét és világos parketták használatával.

 

Mit kell tudni a burkolatváltókról?

 

A burkolatváltónak is kiemelt szerepe lehet egy lakásban, így bizony jó, ha nem ér bennünket váratlanul az üzletben az eladó kérdése. De mi a jó burkolatváltó titka, miért van rá szükség?

Egyre elterjedtem az úgynevezett „amerikai konyha” , amikor a nappali és a konyha egy légtérben van (nálunk is). Ez nagyon praktikus számunkra, mert anya nem távozik egy titkos helyre, ahová más nem fér be, és ahonnan a finom illatok szállnak fel…..Bármikor együtt lehet a család, rálátni a nappali közepén játszó gyerekekre, és – bár nem tudom másnál hogy van ez – nálunk a konyhaasztalhoz szeret mindenki letelepedni beszélgetni is. Na de a lényeg a lényeg, azért mi optikailag elkülönítettük a két teret – persze nem kötelező, tényleg az egyéni ízlés és a lehetőségek szabnak csak határt. A nappaliban valódi fa burkolat található, a konyha-előszoba részben pedig lapmintás lamináltpadló – így megőrizve kicsit a konyha/ebédlő jelleget, ami jobban ellenáll a nedvességnek, kevésbé látszik meg rajta a kosz (mert ugye ezt nem lehet bő vízzel felmosni, és konyha lévén azért néha-néha lecsöppen és kifolyik….A két elem találkozásához meg persze kell valami. És ehhez a boltban kaphatjuk meg a legnagyobb segítséget, de persze ilyenkor jó, ha van már elképzelés, illetve tudjuk, hogy pontosan mi fog kerülni az egyik oldalra és a másikra. Ezt variálhatjuk hideg- és melegburkolattal, vagy többfajta melegburkolattal, de persze azt se fogják a szemünkre vetni, ha az egész lakásban ugyanaz a burkolat, hiszen egy-egy teret akár szőnyegdarabbal is feldobhatunk. Nálunk azért is praktikus a kétfajta burkolat, mert van az „eddig még bemehetsz cipővel” rész, és a cipőt lehúzni rész.  Ha a konyha és a nappali/szobák nem is különböző burkolatúak, azért jellemezően a fürdőszoba hidegburkolatot fog kapni, és itt biztos szükség lesz burkolatváltóra, ha pedig lépcső is van a lakásban, akkor ismét kihívással állunk szemben. És akkor még nem beszéltünk arról, ha teljesen eltérő színű a két burkolat! Szóval egy aprócskának tűnő elem is jól meg fogja dolgoztatni a fejünket.

A burkolatváltók segítenek  megvalósítani a burkolatok közötti átmenetet és emellett mutatós dekorelemként is funkcionálhatnak. Anyagukat tekintve megtalálhatjuk a fém burkolatváltókat rézből, alumíniumból, bronzból és savállóból is. Színében lehet polírozott - matt - érdesített. Ha fa mintázatú burkolatváltót szeretne, akkor azt is találhat több különböző színben (pl. tölgy, bükk, cseresznye, stb.), amelyeknek az anyag szintén alumínium. A burkolatváltók küszöbként is funkcionálhatnak.

Profilok fajtái:

 • szíontbeli áthidaló profil
 • könnyített profil
 • sarok és lépcső profil
 • Illesztő profil
 • Átvezető profil
 • Indító és végelzáró profil
 • Szintkiegyenlítő profil
 • Indító és végelzáró profil - hajlítható
 • Indító és végelzáró profil - fúrt/fúratlan
 • Élvédők
 • Öntapadós és lefúrható változatok
 • Pvc profil (műanyagból is)

 

Méreteiket tekintve: kb. 13-34 mm szélesség között

Kb. 90-270 mm hosszúság között találhatunk profilt.

 

Lépcső burkolása?

 

Gyakorlatilag bármilyen anyagból (betonból,  OSB lapból) burkolható. A burkolat anyaga lehet:  szalagparketta, Svédpadló,  csaphornyos parketta,  kétrétegű parketta,  ipari parketta, parafa,  kültéri deck, laminált padló,  szőnyeg, PVC, Linóleum, növényi burkolatok (szizál, kókusz, tengeri fű, stb.)

A lépcső éle lezárható speciális fémprofillal, és fa él védővel is.

Ha csiszolható anyagot alkalmazunk, akkor választhatunk a színre pácolás és az olajozás-lakkozás között. Fontos, hogy egy jól használható, ízlésünknek megfelelő, csúszásmentes felületet kapjunk.

 

Mit kell tudni a ragasztókról?

Ragasztók:

- szőnyeg
- pvc
- parketta: szintetikus,egy és két komponensű, hybrid
- linóleum
- vezetőképes (magas grafit-tartalommal)
- kontakt (oldószer tartalmú)

Arra  kell figyelni minden esetben, hogy valamelyik helyettesítheti a másikat, és valamelyik nem. Itt érvényes a minél drágább, annál jobb elv. Vásárlás előtt kérjük ki a szakember véleményét.

 

Mit kell tudni az aljzatkiegyenlítőkről? Miért fontos?

Az aljzatkiegyenlítő:

Két fő részre lehet bontani az aljzatkiegyenlítést: hidegburkolati és a melegburkolati kiegyenlítés.

A kész burkolat felülete függ a burkolásra előkészített alapfelülettől. Melegburkolási munkák (laminált, parketta, PVC-, linóleum- vagy szőnyegfektetés, ragasztás) előtt az aljzatbeton kiegyenlítése is fontos. A vékony burkolóanyag (PVC, linóleum) miatt szükséges, illetve a ragasztóanyagban lévő nedvességnek is el kell valahová távozni (pl. parkettánál), hogy ne a már kiszárított faanyag vegye fel újra a nedvességet, mert ez duzzadást, vetemedést okoz. Beltérben általában önterülő aljzatkiegyenlítőt használnak, mivel a felületek 99%-a vízszintes. Az önterülők padlófűtésre is alkalmasak, hiszen képes a felfűtéskor adódó feszültségek elviselésére.
A kiegyenlítéshez használhatunk gyorskötő aljzatkiegyenlítőt, mellyel 1-10 mm vastagságban, egy rétegben lehet az aljzatot kiegyenlíteni, és a melegburkolat 24-48 óra múlva rárakható.
Ha különleges körülményekről van szó - mint pl. gyors kivitelezési idő, nagyobb vastagság, nagy mechanikai terheltség a termékválasztékokban ehhez is található megfelelő anyag.
A kiegyenlítők felhordása előtt mindig alaposan fel kell söpörni, porszívózni, s az aljzatot le kell alapozni. A szakszerű kiegyenlítés elvégzése a megrendelőnek és a burkolónak egyaránt érdeke.

Természetesen itt is érvényes, hogy kérje ki melegburkolója szakvéleményét a munka megkezdése előtt.

Figyeljünk arra, hogy a kiegyenlítő anyag csak és kizárólag megfelelő hordképes felületre kerülhet, különben minden azt követő réteg kárba vész. Az sem mindegy hogy az aljzat mennyire nedvszívó.  Egy nem nedvszívó aljzaton egy nem megfelelő kiegyenlítő azonnal már a kötés idő alatt elválhat a nem megfelelő zsugorodási értékek miatt.

A funkciója mindkét estben nagyon fontos az aljzat jó előkészítése, viszont kicsi különbségek azért vannak az anyagválasztásnál. A melegburkolásnál a vékony kiegyenlítés a jellemző, a kiegyenlítő réteget átcsiszolják, hogy teljesen sima legyen.

Minden aljzatkiegyenlítőnek megvan az alkalmazási rétegvastagsága, szilárdsági adata. Fontos továbbá az is, hogy ha az alapozás nem megfelelő, vagy gyenge az aljzat, akkor nem kapunk jó eredményt. Ilyen lehet az apró lyukacsosodás, a felválás is. A gyenge aljzat miatt, pókhálósan repedezik össze a felület. Minél vastagabban történik a kiegyenlítés, annál nehezebben szárad az aljzat. Fontos még a szintezés is. Amennyiben néhány milliméter az eltérés, akkor szemre öntve tökéletes eredményt kapunk, ha megfelelő gyakorlatunk van, de természetesen a szakember is tud javaslatokkal szolgálni, saját tapasztalatai alapján. Cégünk vállal aljzatkiegyenlítést is kis-közép-és nagy területeken is.

 

Dobjak ki pénzt beton-nedvesség mérésre?

Ha Önnek is megfordult ez a kérdés már a fejében, akkor biztos van fontos információ az Ön számára is a továbbiakban:

Beton-nedvesség mérés:

Nagyon fontos, ha nem régi, meglévő aljzatra dolgozunk. A jó parkettás más kárán tanulja meg, hogyha a nedves betonra rakja le a parkettát, az tönkremehet, és őt (is) terheli a felelősség érte. A nedves betonra lerakott parketta megdagad, felpúposodik, szélei felkunkorodnak, a fa megtekeredik. Ez esztétikailag is csúnya látvány, nem beszélve arról, hogy sok-sok belefektetett pénz mehet a kandallóba.....Amikor a beton és a fa kiszárad, akkor a fa összeszárad, és rések keletkeznek. Sajnos nincs az a ragasztóanyag, amely ellene tudna állni akkora erőbehatásnak, amivel a fa mozogni tud. Arról nem is beszélve, hogy mennyire egészségtelen lesz a levegő, mennyi bogár és gomba telepedhet meg a vizes helyeken.

A mérés során mintát kell venni a betonból, akár több helyen is helységben. A vizsgálat mérőműszerrel történik, ami egy tartály tulajdonképpen, amiben megfelelő mennyiségű betont teszünk, majd beledobunk egy karbid üvegkapszulát és acélgolyót. A tartályban nyomás keletkezik, és a kijelzőn leolvasható a pontos érték. A mérésről szükség esetén jegyzőkönyv készül.  Fontos, hogy a későbbi reklamációnál csak ezt a mérési módot fogadják el a szakértők!

Cégünk hiteles beton-nedvesség mérést végez, akár abban az esetben is, ha később a melegburkolásra nem bennünket kér fel. Gépünk megfelel a szabványoknak, és hivatalosan is végezhetünk mérést.

 

 

Alapozók és nedvességzárók?

Igen, ezek is fontosak, figyeljünk, hogy melegburkolónk ne ezen spóroljon...

 

Alapozók, Nedvesség-zárók:

 

Használják őket az aljzatkiegyenlítés előtt, úgynevezett kötőhídként az aljzatokon.. Itt is megtalálhatjuk több cég ajánlata közül a nekünk legkedvezőbbet, vagy hagyjuk ezt is inkább a szakemberre, akinek remélhetőleg több tapasztalata van, mind a minőséget, mind a felhasználhatóság tekintetében.

Több fajtájuk ismeretes, fontos, hogy a meglévő aljzat nedvszívó-e vagy sem.

Tulajdonságaik között fontos, hogy jól beszívódik-e az aljzatba, hogy megkösse a felületi port, hogy csökkentse az aljzat szívóképességét. Megtaláljuk a kültéri és beltéri használatra valókat is, illetve találunk oldószeres és oldószermentes változatot is.

Fa burkolat kültérre? Teraszburkolatok.....

Manapság elterjedőben van a különböző keményfákkal történő kerti sétány, balkon, terasz-és medence-környék burkolás. A többnyire trópikus (egzotikus) faanyagokból készülnek a  padlóelemek, de megtalálhatjuk a gőzölt akácot is. Az elemek általában pattintós változatban találhatóak meg, így nem csúsznak el egymástól, könnyen lerakhatóak, és a későbbiekben felszedhető. A lerakás általában párnafára történik, így biztosítható, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés. A felületkezelés speciális kültéri olajjal történik, majd rendszeresen újra kell olajozni.
A termék-palettán azonban találhatunk olyan terméket is, amelyet nem kell felületkezelni, mert olyan eljárással készítik ki a fát, hogy az ellenáll a külső hatásoknak is.
Felületük lehet csúszásgátlós (pl. medence partjára), vagy sima, amelyet általában teraszokra alkalmaznak. Az elemek mintája is változatos lehet, érdemes több helyen utána érdeklődni, és színben is megtalálhatjuk a nekünk leginkább megfelelőt.
Mindenképpen alaposan fontoljuk meg, hogy mit választunk, ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a kültéri burkolatot mind a nap, víz érni fogja, és ki van téve azon mechanikai behatásoknak is, amit a cipőnkkel hordunk rá (kavics, homok). Természetesen az is fontos szempont, hogy könnyen tisztán lehessen tartani. Lerakásához itt is keressünk tapasztalatokkal rendelkező szakembert!

 

Melegburkolat a konyhába?

Melegburkolatot  a konyhában is!

 

Ha a konyha burkolatáról beszélünk, akkor a választásnál fontos szempont, hogy könnyen és higiénikusan  takarítható legyen, akár könnyen cserélhető, ha megsérül, ne látszódjon meg rajta minden folt.

 

Milyen burkolat közül választhatunk:

 

 • lehet laminált padló, akár hagyományos fa mintával, ami jól illeszkedik a lakás többi részéhez, akár a nappali burkolattal összefuttatva, de immáron választhatunk lap mintásat is, ami megtévesztésig hasonlít a hideglaphoz, viszont nem hideg rálépve, és a fugákkal sem kell majd bajlódni
 • lehet vinil, ami nem összekeverendő a Pvc burkolattal
 • lehet Pvc
 • rakhatunk parafát,
 • de természetesen a hagyományos (svédpadló, bambusz parketta, parafa parketta, szalagparketta, hajópadló) is megállja a helyét

 

tehát fontos szempont, hogy igényünknek és pénztárcánknak megfelelően válasszunk burkolatot. Járjunk el körültekintően, és nézelödjük akár az interneten is. Előfordulhat, hogy egy-egy termékből csak bemutató darabokat találunk, és rendelésre hozzák, így jó, ha előre érdeklődünk a lehetőségekről.

 

Érdemes-e a parkettát (lamináltat) javítani, renoválni? Mit tehetünk?

Parketta javítás, renoválás:

Idővel elhasználódik parkettánk, egy lakás átrendezésénél megsérülhet a lakkozás, esetleg túlöntöztük néha-néha a virágot, vagy volt egy csőtörés, de az is előfordulhat, hogy a nem megfelelő páraváltozások miatt összeszárad-recseg a parketta. Mit lehet ilyenkor tenni? Mindenképpen hívjunk szakembert - esetünkben ingyenes helyszíni felméréssel Pécs és vonzáskörzetében - és kérjük ki a véleményét. Laminált padlónál egyszerűbb az eset, hiszen a sérült darabot „csak" ki kell cserélni. A csak azért zárójeles, mert csak szerencsés esetben sérül a padló a fal mellett, általában a szoba közepén, ami azt jelenti, hogy az egész szobát át kell hozzá rendezni. Ha a sérült padlót otthagyjuk, akkor az tovább fog károsodni minden egyes felmosásnál, és a problémát nem oldottuk meg, csak elodáztuk...mondjuk az összképen javíthat egy szőnyeg, illetve fontos, hogy legyen pótolásra eltett anyagunk.


Ha hagyományos parkettánk van, akkor csak ritka esetben kerül egy elem kicserélésére sor. Használhatunk javításra kifejlesztett zsírkréta szerű javító-anyagot (több színben kapható), helyi csiszolás, lakkozás után elég jó, bár korántsem tökéletes eredményt fogunk kapni (még mindig marad a szőnyeg lehetősége). A legjobb megoldás, bár koránt sem a legolcsóbb, ha az egész szobát újracsiszoltatjuk és felület- kezeltetjük.  Persze először a hiba okát kell megkeresni, értem ez alatt, hogy a megfelelő pára beállítása, a felvizesedés megszüntetése. Recsegés-ropogás ellen sokan a pu-habot használják-javasolják, azonban azt tudni kell, hogy ideiglenes megoldás lehet, és mivel felülről kell befecskendezni, ami szó szerint azt jelenti, hogy felülről megfúrják a fát. Ami aztán később, bár tömítésre kerül, de „vonzani" fogja a tekintetünket, ráadásul ezt nem is egy helyen kell elvégezni. A megoldás az átrakás, ami persze sok-sokszoros költséggel jár, mint a lokális javítás. Az összeszáradt faelemek közötti részt bár újra lehet hézagolni, de ez szintén ideiglenes megoldás, mert a fa mozgásának hatására újra ki fog potyogni a tömítőanyag.

 

A csertölgy

Hazánkban a legelterjedtebb fafajok közé tartozik, a cser melegkedvelő, így főleg a déli oldalakon jelenik meg. Az erős, tartós hideget és a fagyokat nem bírja, a szárazságot jól tűri és megél a sekély váztalajon, a silány kavicson, agyagon is. Erősen fényigényes, fiatalon gyorsan nő. A csernek három alapvető fahibája van: a fagyléc, az álgesztesedés és a gyűrűs repedések. E fahibák miatt korábban a cserből csak tűzifát készítettek. A cser viszonylag magas fűtőértéke miatt egyik legértékesebb tűzifánk. A cser nem javasolható kültéri felhasználásra. A faanyag szöveti szerkezete azonban általában durvább, így a csiszolásnál, fényezésnél fokozottabb gondosságot igényel. Az álgesztesedés a színbeli tarkaság miatt parketta-és bútorgyártásnál az alkatrészeket (frízeket) célszerű a szín és a rajzolat (sugár, húr, metszet) alapján válogatni. A cserből esztétikus parketták gyárthatók. A normál csaphornyos parketta mellett készítenek belőle mozaik- és szalagparkettát is. Mozgalmas rajzolatú, vöröses-szürkés fafaj. Padlófűtés esetén nem alkalmazható.

 

Tölgy a melegburkolásban:

A tölgy vagy tölgyfa a bükkfafélék családjába tartozik. Magyarországon a kocsánytalan tölgy és a kocsányos tölgyet is megtaláljuk. Kérge repedezett. Jól megmunkálható keményfa, de fáját kíméletesen kell szárítani, mert könnyen repedezik. Tartós ipari fa, amiből egyaránt készítenek bútorokat, hordókat, parkettát, használják épület-, talp- és bányafának. Csersavtartalma miatt biológiai ellenálló-képessége is jó.

Kiemelkedik a legtöbb faanyag közül, mert jól színezhető, jól bírja a füstölést, hőkezelést, olajozást.

A parketta-gyártásban megkülönböztetnek:

Natúr Tölgy: egyenletes színhatású, de sötétebb- világosabb árnyalatú elemek is vannak benne. Szijácsot gyakorlatilag nem tartalmaz, nyomokban, érintőlegesen azonban előfordulhat benne szijács. Kisméretű, kevés számú göcsöt tartalmaz, melyek az alapszíntől alig térnek el. Szép, mozgalmas a rajzolata.

Csíkos Tölgy: A szijács megtalálható szinte minden elemben, ettől geometrikus formákat alkot, illetve a színezete emiatt fehéres-sárgás színárnyalattól barnás, kissé szürkés árnyalatig változhat. Apró göcsöket is tartalmaz.

Rusztikus Tölgy: Ebbe a kategóriába szinte a fajra jellemző minden elváltozás belefér, a sokféle színárnyalattól, mintázattól a göcsökig.

A Tölgy jelképezi az ősök tiszteletét, a rendületlen kitartást - ezért koszorúzza a magyar címert is.

 

Juhar fa és parketta

Fajai között megtaláljuk a korai juhart és a hegyi juhart.

A korai juharnak vöröses-fehér színe, finom árnyalatai, enyhe rajzolatai vannak, göcs és álgeszt nem jellemző rá. A hegyi juhar az egyik legértékesebb fánk.
Tiszta fehér színű (legvilágosabb fafaj), geszt nélküli (álgesztje van). Felhasználási területe a bútoripar és parketta-gyártás, fűrészáru.

A parketta gyártásban készülhet belőle csaphornyos, szalagparketta és mintázatát megtalálhatjuk laminált padlóban is. Osztályozása szerinte lehet natúr és rusztikus (több a minta benne, sötétebb-világosabb árnyalatokat találunk benne). Közepes keménységű fa, nem alkalmas fürdőszobába, konyhába, padlófűtésre és kültérre.


A juhar parketta ápolása megegyezik a többi parkettára vonatkozóval, vagyis rendszeres tisztítást és ápolást igényel, ne mossuk bő vízzel, védjük a mechanikai sérülésektől, a tűsarkútól, a bútorok húzogatásától.

 

Amit a bükk fáról és parkettáról érdemes tudni:

Sokféleképpen hasznosítható, jól alakítható keményfa. Az egyenes szálú, nagy átmérőjű rönkökből sokféle félkész termék állítható elő. Minden szerszámmal jól megmunkálható: késeléssel, hámozással furnér készíthető belőle. Gőzöléssel jól hajlítható, Gőzölés nélkül könnyen vetemedik. Nem időjárásálló; külső térben gombák és rovarok is károsíthatják. Rajzolata jellegtelen, ezért felületét gyakran páccal, színezéssel, festéssel kezelik. Papír, farost, faszén és berimbau gyártására/készítésére is kiválóan alkalmas. Magas hőmérsékleten ég, a régi fazekasok kedvenc tüzelőanyaga volt.

Parketta vásárlásakor megtaláljuk a tömör fa – csaphornyos parkettát, a szalagparkettát, és természetesen a nem túl természetes laminált padlót is. Alaposan nézzünk körül a piacon, mert megtalálható többfajta minőségi besorolásban és árban. Az általános megkülönböztetés a megjelenés alapján 3 csoportba osztható, mind a gőzölt, mind a gőzöletlennél:

I. Azonos színhatás, párhuzamos szállefutás, egyenletes átmenet, apró bélnyom megengedett (általában select parkettának nevezik)
II. Élénkebb színhatású, csíkozottabb - strukturáltabb, megtalálhatunk benne elszórtan bélnyomot, egészséges göcs megtalálható benne (általánosságban elterjedt neve a natúr)
III. A legélénkebb, legváltozatosabb színhatású, rostelszíneződéssel, a legközelebb áll a fa természetes megjelenéséhez, ezért zárt göcs, és bélnyom is megtalálható benne.( ez a rusztikus kategória leginkább)

Ha bükk fából választunk burkolatot magunknak, ne feledjük, hogy magas zsugorodási jellemzővel rendelkezik ezért fokozottan kell figyelni a páratartalomra. Azt, hogy padlófűtésre alkalmas-e, a fa vastagsága mutatja meg azonban előfordulhatnak olyan egyéb tényezők, amiért egy alapvetően padlófűtésre alkalmas parketta mégsem lesz alkalmazható. Számos fektetési lehetőséget ad, legközkedveltebb a halszálka vagy a dupla halszálka minta, de akár variálható is a gőzölt és gőzöletlen.

 

Amit a kőris – ről tudni kell:

 

A kőris széles körben elterjedt növényfaj Európa, Ázsia és Észak-Amerika nagy részén. A kőrisfák komoly problémát okozhatnak jelentős mennyiségű termésük miatt a városi környezetben. Magyarországon három faj vagy alfaj őshonos: magas-, magyar-, virágos kőris.

Igen erős, de rugalmas keményfa. A rendszerint inhomogén szerkezetű gyűrűslikacsú fafajok körében viszonylag finom és egyenletes szövetű. Színes gesztű fafaj, de a geszt nem igazán különül el (színben) a szíjácstól. Edényei a korai pásztában nagy méretűek, jól láthatók, több sorban elhelyezkedve. Szép, határozott rajzolatot adnak a fának. A kőris színe fakó, sárgásfehér, világos alapszínű, gyönyörű rajzolatú faanyag, ami jól illeszkedik a modern berendezésekhez. Szövetszerkezete és rajzolata hasonlít a szilfáéhoz. Jól felületkezelhető, viszont pácolása kissé nehézkesebb. Száradáskor erősen zsugorodik, viszont (apró bélsugarai miatt) alig repedezik.

Sokoldalúan felhasználható fafaj. Gyakran használja a bútoripar, furnéripar/lemezgyártás, parkettagyártás.

Kőris fából találunk csaphornyos parkettát, szalagparkettát, svédpadlót, de természetesen laminált padlót is.

 

Alkalmasság fürdőszobába, konyhába és padlófűtésre: közepesen alkalmas.

 

Parketta besorolások:

 

Egyrétegű parketta:

A parketta teljes egészében egyetlen fa anyagból készül. Ezen belül is több lehetőség adódik, így létezik például csap-hornyos parketta, mozaik parketta, hajópadló, stb. Strapabíró, többször felújítható, mutatós és változatos mintázatú.

Több rétegű parketta:

Ebben az esetben a több réteg azt jelenti, hogy a parketta két-három egymásra merőleges fából van rétegezve, például a szalagparketta- 3 réteg 2 réteg puha fa és a tetején egy réteg nemes fa - fedőfríz. A parketta felülete csiszolt, lakkozott, olajozott vagy viaszolt. A kétrétegű parketta felső felülete a legtöbb fafajtában megvásárolható. Padlófűtésre is kiválóan alkalmas, tartós és többször felújítható.

Kész parketta:

Felületkezelésen megy keresztül, így lerakás után rögtön használatba vehető, ide tartozik általában a több rétegű parketta is. Lerakása gyorsabb és egyszerűbb, tartós, könnyen tisztítható, jó hangszigetelő. illetve padlófűtésre is alkalmas 14 mm-ig.

 

Parketta minőségi (de nem ez a legjobb szó rá, mert minden parketta első osztályú, csak a színében, csomókban lehetnek eltérések, a fa, mint élő anyag miatt) besorolása:

N - Natúr: egységes, homogén felület
S - Standard: nem tartalmaz csíkokat, de a natúrnál tarkább
G - Csíkos: hosszanti irányú világos csík(ok), egy-két kisebb csomó
R - Rusztikus: nagyobb színeltérés, csomók
C - Osztályon kívüli: minimális gép -vagy anyag hiba

 

Exquisit:    Minden fahibától mentes, tükrös- féltükrös egyenletesen sűrű szövetszerkezetű anyag. Természetes növekedésből adódó mérsékelt színárnyalati különbség megengedett.

Natur:    Enyhe flóderos rajzolat, mérsékelt színárnyalati különbség megengedett. Hullámos rost, durva, flóderos rajzolat, szíjács, elszíneződés, kéregnyom nem megengedett. Egészséges, jól benőtt, szövethez simuló göcs 2 mm-ig megengedett. Enyhe kifutó szál megengedett.
  
Standard:    Erősebb flóderos rajzolat és jelentősebb színeltérés jellemzi. Egészséges, jól benőtt göcs 4 mm átmérőig megengedett. Egyéb vagy ennél nagyobb eltérések nem megengedettek.
   
Rusztik:    Jellemzője rusztikus, tarka színhatás. Egészséges jól benőtt göcs 6 mm átmérőig, durva flóderos rajzolat, ferdeszálúság, színeltérés, fekete repedt göcs 4 mm átmérőig megengedett. Szíjács nem megengedett.

Markant:    Hasonló a rusztik lamellához, azonban jellemzője az egészséges szíjács a parketta-felületének 1/3-ig.

 

Amit az Iroko parkettáról tudni érdemes:

 

Színe a levegő és a napfény hatására változik, érik. Színskálában az egészes világos citromsárgától az óarany/barnáig mindet megtalálunk, így jól alkalmazkodik akár modern vagy klasszikus berendezésekhez, hangulatokhoz. Mintázatát tekintve szabálytalansága ad játékosságot. Egyaránt alkalmas bel-és kültérre, vízzel érintkezve is tartósságot és stabilitást mutat. Alkalmas padlófűtésre.

 

Miért éppen Teakfa - tikfa?

Legnagyobb kitermelő pl. Myanmar, India. Nagy termetű, lombhullató fa; az egyik legértékesebb ipari faanyagot adja. Indiában több mint 2000 éve használják, neve a maláj tékka szóból származik, a fa törzse egyenes, kis fajsúlyú és rendkívül tartós, a fa állaga fedett helyen szinte semmit sem romlik, ezért használják bútor készítésére, ajtónak, ablaknak és természetesen padlóburkolatnak is. Különlegességét az adja, hogy tömör, keményfa, egzotikus illattal és mintázattal (Megjelenése gyönyörű, az erezete nagyon szép, rajzolatos.). Színe világosbarna, jól ellenáll a külső behatásoknak, egyenletes tömör szerkezetű. Napfény hatására egységes színt vesz fel. A felületkezelés esztétikai okokból szükséges, és az olajozást akár évente meg kell ismételni. Könnyű tisztítani, de ügyelni kell arra, hogy zsírfoltok ne kerüljenek rá. A páraváltozásra azonban ez a fafaj is reagál, hajszálrepedések keletkezhetnek a fa felületén. Árban a magasabb kategóriába tartozik, viszont évtizedekre választunk burkolatot, bútort:).  Alkalmas padlófűtésre, fürdőszobába, szaunákba, uszodák burkolására.

 

Ön hallott már a doussie/afzélia parkettáróll? Ha nem, akkor érdemes elolvasnia ezt:

 

Ha igazán különleges fára vágyik, amelyet joggal nevezhetnek „királyi” fának is, akkor a doussie/afzélia parkettát Önnek találták ki. Színe különleges meleg narancsos barna, ami fény és oxigén hatására fokozatosan mahagóni fához hasonlóvá érik. Erről az egzotikus fafajról érdemes tudni, hogy rajzolata szabálytalan, csavarodott, ezzel változatosságot, meghittséget teremt a lakásban. A faipar nagyon szereti, mert kemény fa, tartóssága és stabilitása kiemelkedő, ezért kedvelt padlóburkolat, falburkolat és lépcsőt is készítenek belőle, ami igazán egyedülálló kinézetet ad a lakásnak. Padlófűtésre alkalmas, és akár matt, akár selyemfényű lakkal tökéletesíthetjük.

 

Merbau parketta

 

Ismeri Ön a Merbau parkettát? Nos ez a merbau fából készül, amely hazája Dél-Kelet Ázsia, így az egzotikus fafajokhoz tartozik. Színe a szíjácsnál halvány sárga, a bélé sárgás-barnától a sötét-vöröses barnáig változhat, gyönyörű erezete melegséget áraszt egyedivé téve lakását. Az évgyűrűk rajzolata jól kivehető. Igen, tartós, nagy szilárdságú, keményfa. Padlófűtésre is rakható. Készül belőle szalagparketta, csaphornyos parketta, svédpadló, bútorok. Felületkezelése történhet lakkal és olajjal.  Zsugorodása nem jelentős.  Kültéren is használható


  

Afrormosia – Pericopsis Elata

 

Származási helye : Afrika. Fehéres sárgás szijács élesen elkülönül a geszttől, amely olajbarna. Csodálatos átalakulásra képes, hiszen a vágás után fokozatosan besötétedik.  A vékony fa szálak csíkos, gyakran csavart mintát adnak ki, éppen ezért dekoratív padlóburkolat készülhet belőle, de széleskörűen használják, mert nagyon tartós, gombákkal szemben jól ellenáll. A kemény fák közé tartozik. Padlófűtésre, fürdőszobába, konyhába is alkalmas.

 

Egy újabb trópusi fa fajta a Mutenye.

 

Egészen szokatlan a mintázata, ezért igazán különlegességé teheti otthonát, irodáját vele. A trópusi forróság és a magas páratartalom miatt a természet igazán különlegességet alkotott a vásárlók örömére. Szín a sárgától a barnáig, még erezete a vöröses-fekete árnyalatokat veszi fel, ami igazi változatosságot jelent. Talán kicsit hasonlít a dióra árnyalataiban, de megtalálható benne a csokoládébarna és a rózsaszínes minta is. Keményfa, éppen ezért stabil, és alkalmas a padlófűtésre.

 

Cseresznye parketta –

 

A cseresznyét a vadcseresznyéből nemesítették. Az egyik legkeresettebb, legértékesebb faanyag beltérre. Halvány rózsaszínes, vörösesbarna színű, rajzolata csíkos, egyenletes, fény hatására viszont sötétedhet! Eleganciája, szépsége miatt előszeretettel használják a belsőépítészek. Könnyű szárítani, és nem hajlamos vetemedésre, ezért megmunkálni is könnyebb. Keménysége közepes besorolású és közepesen alkalmas fürdőszobába, konyhába és padlófűtésre.  Gyakran készülnek belőle bútorok és dísztárgyak, de természetesen parketta és szegélyléc is.  Gőzöléssel, pácolással még látványosabb eredményt lehet elérni, hiszen jobban kiemelkednek a tónusok. Csiszolás után selymes felületet kapunk,  lakkozásával még szebb lesz.

 

Fontos, hogy a nedves fa ne érintkezzen acél és réztárgyakkal, mert foltos lesz.

 

A Jatoba parketta

 

 

Ha parkettát keres, biztos találkozott a Jatoba elnevezéssel, de ismerhetjük Brazil-cseresznye néven is. Ez a Dél-Amerikából származó egzotikus-trópusi fafaj. Nagyon ellenálló – rovaroknak is, kemény fafaj, ezért kültérre is használják.

 Színét tekintve sötét-barnás, vörös színű, igen változatos, dekoratív rajzolattal -egyediséggel, göcsök csak néhol fordulnak elő, szíjács pedig egyáltalán nem. A trópusi fákra jellemző, hogy fafajon belül heterogének.  Fontos, hogy a napsugárzás hatására még sötétebb vörös lehet.  

A kereskedelemben megtalálhatjuk a natúr és a lakkozott formát is, általában fenyőfa a hordozóréteg.

 Felhasználása bútorok, nyílászárók készítésére is, szalagparketta és csaphornyos parketta is készül belőle, ezáltal igazán kellemes melegséget áraszt lakásunkban.

A trópusi fákra jellemző, hogy olajosabbak, magasabb a gyantatartalmuk, ezért lesznek ellenállóbbak, viszont itt is fontos, hogy rendszeresen ápoljuk és védjük a mechanikai erőbehatásoktól (karcok). Fürdőszobába, konyhába és padlófűtésre is alkalmas.

 

Cabreuva Doráda – egy  brazil trópusi fából készült parketta. A nevének kiejtése, és megjegyzése szerencsére nagyobb gondot okoz, mint maga a fa lerakása. Igazán kemény fának tartják, bár alacsony a stabilitása, éppen ezért fürdőszobába, konyhába és padlófűtésre csak közepesen alkalmas. Megtaláljuk tömörfa parkettaként, és a színárnyalatát akár laminált padlóként is. Színe vöröses-barna, jól kiemeli a térben elhelyezett világos bútorokat szobába, nappaliban. Megtalálható felületkezelt formában is, így egy gyorsabb munkavégzés érhető el.


Olvass tovább: http://parkettaspecs.webnode.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/faqcbm_76167/15/


 

Hírek

 • Mit nyújt Önnek ez a honlap?

  Amiről az oldalamon információt talál:

  -          akciók,

  -          alapanyagok

  -          alapozók, aljzatkiegyenlítők

  -          álpadlók

  -          ápolószerek

  -          árak, árajánlat készítése

  -          anyagszállítás

  -          Bambusz padló

  -          Burkolatváltók, profilok

  -          Egyéb anyagok

  -          Érdekességek

  -          Faparketták (csaphornyos, ipari, svédpadló, stb….)

  -          Fektetési segítség

  -          Felületjavítás

  -          Kiegészítők

  -          Kivitelezés

  -          Különleges parketták

  -          Kültéri faburkolók

  -          Lakkok, lazúrok

  -          Laminált lapok

  -          Könyvajánló

  -          Lépéshang-gátló réteg

  -          Linóleum

  -          Olajok, viaszok

  -          Padlószőnyegek,

  -          Parafa

  -          Párazárók

  -          Parketták fürdőszobába

  -          PVC

  -          Ragasztók

  -          Sportpadlók

  -          Szegélyléc

  -          Takarítás

Asztali nézet